Indrukwekkend is de eerste indruk die bij me opkomt bij het beluisteren van het nieuwe  album van meesterbassist Avishai Cohen. ‘Shifting Sands’ is in 2021 opgenomen in Göteborg in Zweden en is verschenen op het Franse label Naïve Records -Believe Digital waar Avishai Cohen sinds 2020 exclusief onder contract staat.

Zijn status als toonaangevende moderne-jazz-contrabassist is inmiddels onmiskenbaar. Na Larry Grenadier, die vier jaar ouder is dan Cohen, is hij nu de koning van de jazzbassisten en dat zullen we weten ook. De geboren Israëliër levert wederom een topklasse inspirerend stuk krachtig vakwerk af. Zijn spel is tot in de puntjes verzorgd, smaakvol en met een enorm sterke presentatie gebracht. Het is van meet af aan duidelijk dat het een album van een bassist is met de bas vóór in het geluidsbeeld geplaatst. Het klinkt allemaal prachtig, weloverwogen, goed verzorgd, en is met zorg uiterst krachtig en nergens voorzichtig, op topniveau neergezet. Cohen is ten zeerste overtuigd van zijn spel en werk en dat knalt de speakers uit. Hij kent geen enkele twijfel, althans zo klinkt het. 
De composities zijn bijzonder doordat het bijna etude-achtige stukken met wisselende opvattingen zijn, met maar zelden sprekende en leidende melodieën. Sterke clusters en reeksen van akkoorden bepalen het beeld van het merendeel van de composities die op één na allemaal van de hand van Cohen komen. Het zijn vaak op klassieke sequensen geïnspireerde vormdelen met veel ritmische differentiatie en virtuositeit. Je hoort folkinvloeden terug in de keuze van de klankkleur van Cohens akkoorden. Heel af en toe proef je zijn wortels uit het Midden Oosten, maar dat is dus nergens erg evident.

Pianist Elchin Shirinov en drumster Roni Kaspi begeleiden de basmeester op grootse wijze met ongelofelijk professioneel vakmanschap. Ze zijn krachtig, overtuigend en vol energie. Het is aan alle kanten een topproductie. Het idioom refereert soms een beetje aan het beroemde power trio van Chick Corea met John Patitucci en Dave Weckl. Hetgeen geen wonder is omdat Cohen een nauwe werkrelatie heeft gehad met deze, in 2021 overleden, jazzicoon. In de tweede helft van het album worden de stukken iets meer standaard van vorm en soleert Cohen meesterlijk met een gemak, accuratesse en souplesse die zonder meer uitzonderlijk is.

In het titelstuk Shifting Sands  speelt Cohen een prachtige solo waarin hij het hogere register van de contrabas op sublieme wijze presenteert. Hij is daadwerkelijk een grootmeester op zijn instrument en domineert in alle opzichten dit trio. Cohens solo in Dvash is van absolute wereldklasse: met gebruik van bluesy basismateriaal ontwikkelt hij met uitgekiende frases een prachtig verhaal. Joy refereert iets meer aan zijn wortels in het Midden Oosten en is weer een heerlijk muzikaal gedekte tafel met mezze en goede wijn met als dessert een wervelende drumsolo. Klasse! Het album staat vol met zulke geweldige  momenten. Dit is een cd die ik telkens weer opnieuw wil horen.

Het trio kan zich meten met alle grote trio’s in de jazzgeschiedenis en Cohen kan zich moeiteloos plaatsen in de lijn van Ray Brown, Charles Mingus, Scott Lafaro, Gary Peacock, Eddie Gomez, John Patitucci,  om maar een paar contrabasvirtuozen te noemen. Daarbij moet, ter vergroting van de indruk die Cohen maakt, gezegd worden dat deze voorgangers – op Charles Mingus na – voornamelijk furore maakten als begeleiders van pianisten als Oscar Peterson, Bill Evans, Chick Corea en Keith Jarrett en niet als bandleider. Cohen beheerst zijn instrument en materiaal op ongelofelijk hoog niveau en weet er ook serieus prachtig muziek mee te maken. Zijn trio is extreem hecht en tegelijkertijd speels en veelzijdig. Het is nergens een ‘show off’ of een kunstje laten zien. De muziek is weliswaar erg macho gebracht en met bijzonder veel kracht gespeeld, maar het gaat niet over het randje.

Avishai Cohen is gewoon een absolute meestermusicus met veel kracht en diepte. Ook bij de tweede en derde beluistering blijf ik bij mijn eerste impressie: wat een indrukwekkende muzikale persoonlijkheid! Hij komt in februari 2023 naar Tivoli Vredenburg ter promotie van dit album en ik verwacht niets minder dan dat hij daar ook diepe indruk gaat maken.

ERIC VAN DER WESTEN

AVISHAI COHEN TRIO
Shifting Sands

Naïve Records – Believe Digital

Avishai Cohen – contrabas
Elchin Shirinov – piano
Roni Kaspi – drums

 

www.avishaicohen.com

Previous

Kleurenrijkdom North Sea Jazz ’22 is ongeëvenaard

Next

Guillaume Marcenac kan zeker geen potjes breken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook