Ze noemen het een ontmoeting, daar bij L’An Vert in Luik. Een trioconcert dat er wellicht ook was gekomen zonder de aanwezigheid van Covid-19, maar nu als spontane ontmoeting tussen drie musici was geprogrammeerd.

Quentin Liégeois

Die drie musici zijn afkomstig uit de Belgische jazzscene. Voor wie het nog niet wist: die kent talloze vertakkingen. Ook België kent een voorhoede, maar achter het front werken ontzettend veel musici die in Nederland niet of vrijwel onbekend zijn.

Pierre Vaiana

L’An Vert nodigde saxofonist Pierre Vaïana, gitarist Quentin Liégeois en contrabassist Sam Gertsmans uit. De 65-jarige tenor- en sopraansaxofonist studeerde vanaf 1976 jazz aan het Luikse Conservatorium bij bekende docenten als Jacques Pelzer en Steve Houben. Hij volgde ook workshops bij Steve Lacy, Karl Berger en Garrett List.

Sam Gerstmans

In 1988 nam hij met het Trio Bravo het album Eldorado op voor het platenlabel Igloo Records, waarvoor hij nog drie cd’s zou opnemen. Vaiana won de Django d’Or voor Gevestigd Musicus in 2009. In de jaren 1990 woonde hij enkele jaren in Burkina Faso, waar hij in verschillende groepen speelde. Vaiana gaf ook les aan de Muziekacademie van Amay en de Antwerpse Jazz Studio, en richtte tal van workshops in aan de Académie Internationale de Wallonie in Libramont.

Quentin Liégeois

Quentin Liégeois (1980) ontdekte de gitaar op 6-jarige leeftijd tijdens workshops aan het conservatorium van Luik. Daar studeerde hij tot zijn 14e. Via de rockmuziek kwam hij in de jazz terecht en studeerde nadien aan het conservatorium in Brussel. Hij speelde onder andere met Philip Catherine, Steve Houben, Toots Thielemans, Nathalie Loriers, Hans van Oosterhout en Piet Verbiest.

Pierre Vaiana

Sam Gerstmans komt uit een muzikantenfamilie. Zijn vader is een actieve klassieke violist. De zoon leerde zelf viool toen hij zes jaar was en op zijn achtste schakelde hij over naar de trompet. Op zijn 17e pikte hij de elektrische bas op. Na een studie aan de Jazz Studio toog hij naar de jazzafdeling van het Brusselse conservatorium waar bassist Michel Hatzigeorgiou zijn leraar werd Pas in 2000 leerde hij de contrabas kennen, met Jean-Louis Rassinfosse als leraar.

Sam Gerstmans

Sam Gerstmans speelde ook met de groep Steve Houben/Jacques Pirotton Inc. met drummer Stephan Pouging. Daarnaast was hij nog vertegenwoordigd in verschillende groepen zoals het Pascal Mohy Quartet (met Quentin Liegois) en het Gregory Houben Quartet.

REDACTIE
Foto’s JEANSCHOUBS

TRIO GERSTMANS / VAIANA / LIÉGEOIS 

L’An Vert Luik, 1 oktober ’20

Pierre Vaiana – tenor- en sopraansaxofoon
Quentin Liégeois – gitaar
Sam Gerstmans – basgitaar

www.lanvert.be

Previous

Joost Lijbaart: ‘Als ik er over kan dromen, is ’t goed’

Next

Gijs Idema winnaar van Conservatorium Award 2020

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook