Gent Jazz is uit de as verrezen. Eind vorig jaar werd bekend dat het festival failliet was, in februari kwam het nieuws dat het evenement een doorstart kreeg. Fotograaf Jeanschoubs ging tijdens de eerste festivaldag op verkenning uit.

Tivon Pennicott is de tenorsaxofonist van Gregory Porter.

Het leek er op dat Gent Jazz wat had goed te maken, want het programma van de eerste festivaldag klonk als een klok. Dé publiekstrekker was Gregory Porter. Ooit de protégé van Wynton Marsalis heeft hij sinds zijn doorbraak in 2013 vele zalen overal ter wereld plat gespeeld. Een stem als een kerkorgel, die echter ook intiem en doorleefd uit kan pakken.

Gregory Porter

Soul is er volop in de muziek van Gregory Porter en dat gaat ook op voor Adi Oasis. De Frans-Caribische zangeres maakte zich de geheimen van de basgitaar eigen. Die basklank en die van Adi Oasis’ stem mengen op een intrigerende manier. Haar mix van jazz, R&B en soul doet denken aan die van Prince, maar ze verpakt ook politieke thema’s in de boodschap die zij als musicus wil brengen.

Adi Oasis

Adi Oasis pakt veelzeggend uit op haar nieuwste album Lotus Glow. Jong begonnen als Adeline, heeft ze een eigen plek veroverd in de muziekwereld, vooral nadat ze van Parijs naar New York verhuisde.

Somi

Een andere opvallende – eveneens vrouwelijke – verschijning op Gent Jazz was de Afrikaanse zangeres en componiste Somi (met als achternaam Kakoma). Ook zij wendt haar muziek aan om een politieke boodschap te brengen. Ze groeide op in Illinois en Zambia als dochter van immigranten uit Oeganda en Rwanda en omschrijft zichzelf daardoor als een ‘Oost-Afrikaanse vrouw uit het Amerikaanse Midwesten’.

Rob Swennen van LupaGangGang

Het vorig jaar verschenen album Zenzile is een ode aan de legendarische zangeres Miriam Makeba. Zij was evengoed een activiste, die haar muziek inzette om de verdrukten van de wereld uit de anonimiteit te verlossen. Somi is daarvoor gezegend met een enorm stembereik, waarin westerse en etnische invloeden hand in hand gaan.

Linda Thijs van LupaGangGang

Het Belgische kwartet LupaGangGang mengt invloeden uit jazz, punk, hiphop en elektronica tot jazzfusion, pop en – ook hier alweer – kritische teksten. De band bestaat sinds 2017 en bestaat uit gitarist/zanger Anton Robberechts, toetsenist Miel De Koninck, basgitariste/zangeres Lena Thijs en drummer Rob Swennen.

Anton Robberechts van LupaGangGang

De vier waren nog tieners toen zij LupaGangGang startten. Inmiddels hebben zij een eerste album op de markt: Dopamine Overdose. Hoewel zij een eigen geluid nastreven hoef je als luisteraar niet veel moeite te doen om de invloed van Kamaal Williams en STUFF. te horen opborrelen.

REDACTIE
Foto’s JEANSCHOUBS

Concerten van Gregory Porter, Adi Oasis, Somi en LupaGangGang.

www.gentjazz.com

Previous

Tweede dag North Sea Jazz ’23 wederom heftig en intens

Next

North Sea Jazz verrast weer met verrassende en opwindende jazz

Lees ook