Vier dagen jazz in Luik. Oftewel Uhoda Jazz à Liège, zoals ze daar in Frans-België zeggen. Fotograaf Jeanschoubs pikte er drie dagen van mee. Op de openingsavond zat hij als vanouds op de eerste rij. Evenals vrijdag en zondag. Hij maakte een eigen keuze door van elk ensemble dat optrad, uitsluitend de leider vast te leggen.

Oan Kim …Koreaanse volksmuziek…

De openingsdag op donderdag met acht concerten was al niet onder één hoedje te vangen. Waarmee de eerste dag meteen de toon zette voor het hele festival, dat onder meer nog optredens van Snarky Puppy, Go Go Penguin, Makaya McCraven, Kamaal Williams, Robin Verheyen Trio, Henri Texier en Aka Moon bevatte.

Het Julien Tassin Quartet opende de dag en tekende voor een mix van jazz, blues en rock. Maar vooral blues. Tassins jongste album Great Expectations is er diep van doordrenkt. De muziek erop kan worden omschreven als filmisch, waarbij Tassin c.s. elke compositie opdelen in verschillende parten, die alle een bepaalde stemming en gemoedstoestand weergeven. 

Johan Dupont …verloren paradijs…

Het Johan Dupont Trio wordt gevormd door drie totaal verschillende musici. Leider/pianist Johan Dupont is klassiek geschoold, maar beweegt zich even graag op het gebied van improvisatiemuziek. Hij begeleidde ooit zigeunergitarist Samson Smith en de operazangeressen Julie Mossay en Sarah Laulan. Contrabassiste Bo Waterschoot draait haar hand niet om voor jazz, pop, metal, rock en Braziliaanse muziek, terwijl Stephan Pougin tussen jazz, barok, folk en bossa nova door fietst. Dupont omschrijft de muziek van het trio wel heel prozaïsch: ‘Zij baadt in kindertijd en nostalgie, bevolkt met bitterzoete herinneringen aan een verloren paradijs, waar alles mogelijk was en niets ontbrak’.

Julien Tassin …Great Expectations…

Oan Kim heeft zich de techniek en uitdrukkingswijze van piano, gitaar, tenorsaxofoon, viool, gitaar en nog andere instrumenten eigen gemaakt. Hij beweegt zich op het terrein van volksmuziek, improvisatie, indiepop, filmmuziek en klassieke muziek. Van zijn vader erfde hij de schoonheid van kale, Koreaanse volksmuziek. Melodieën, doordrenkt van melancholie zijn Kims handelsmerk. Alsmede zijn bezigheden als fotograaf, componist voor filmmuziek, inrichter van beeldende kunsttentoonstellingen en videokunst.

REDACTIE
Foto’s JEANSCHOUBS

UHODA JAZZ À LIÈGE

Diverse locaties Luik, 2 mei 2024

Met optredens van o.a. Julien Tassin Quartet, Johan Dupont Trio en Oan Kim.

www.jazzaliege.be

Previous

Programmering North Sea Jazz topzwaar van diversiteit

Next

Breda Jazz Festival gaat rustig verder op gebaande paden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook