Al is zij dan een rasechte Vlaamse, voor Nederland is Nabou Claerhout een volstrekt ontgonnen gebied. De tromboniste (1993) behaalde haar bachelor en later haar master aan Codarts Rotterdam. Tussendoor studeerde zij aan de Royal Academy of Music in Londen. Deze avond trad zij op in jazzclub De Ploeg in Diepenbeek (B). Fotograaf Jeanschoubs zat weer op de voorste rij.

Nabou Claerhout

Nabou Claerhout maakte deel uit van onder meer het Nationaal Jeugd Jazz Orkest onder leiding van Martin Fondse, waarmee en met wie zij de Zilveren Notenkraker 2016 in de wacht sleepte. Zij speelde ook in het Gent Jeugd Jazz Orkest, Jong Metropole en Not So Big Band.

Haar lijstje met toonaangevende musici met wie zij al ooit het podium deelde, is indrukwekkend. Dave Holland, Dave Douglas, Evan Parker, Bert Joris, Jeroen van Herzeele, Ilja Reijngoud en Bart van Lier komen er onder andere op voor.

Arne van Coillie

Behalve op het North Sea Jazz Festival betrad zij meerdere Nederlandse podia, waaronder het Bimhuis en LantarenVenster en reisde zij ook vaak in eigen land. Zij was een graag geziene gast op de Gent Jazz, Brussels Jazz Weekend, Gentse Feesten en de Roma. Zij tourde onder meer door Engeland en Japan.

In 2016 richtte Nabou Claerhout haar eigen project NΔBOU in. In dit kwartet huizen musici met wie zij regelmatig speelt. Er worden uitsluitend composities vertolkt van de leidster.

Flor van Leugenhaeghe

Deze avond was Nabou Claerhout te gast in Jazzclub De Ploeg. Elke laatste donderdag van de maand wordt daar een concert georganiseerd dat draait om een gast. Een vaste ritmesectie, bestaande uit Arne van Coillie, Flor van Leugenhaeghe en Gert-Jan Dreessen zorgt voor de begeleiding. Zo kon de tromboniste ongestoord haar gang gaan.

Gert-Jan Dreessen

Nabou Claerhout treedt op 7 juni op tijdens het festival Jazz in Duketown.

REDACTIE
Foto’s JEANSCHOUBS

Nabou Claerhout & Band
Jazzclub De Ploeg Diepenbeek (B), 30 mei ’19

 Nabou Claerhout – trombone
Arne van Coillie – piano
Flor van Leugenhaeghe – contrabas
Gert-Jan Dreessen – slagwerk

www.nabouclaerhout.com

 

Previous

De kleurige Kandinsky-jazz van Liquid Identities

Next

Koen Graat laat ‘Duketown’ draaien met zestig concerten

Lees ook