Als je Tutu Puoane binnen je muren haalt, weet je dat je de ware muziekliefhebber daar een waar genoegen mee bezorgt. Daarvan is ook fotograaf Jeanschoubs overtuigd en daarom toog hij naarC-Mine in Genk voor een eenmalige reportage in zwart-wit van een bijzonder concert.

Dré Pallemaerts

Tutu Puoane mag al enkele jaren worden gezien als de grande dame van het Belgische jazzmilieu. Haar stemkunsten zijn fenomenaal, haar podiumoptredens zijn een belevenis omdat zij zich nauw verbindt aan haar publiek en hierdoor smeedt zij een innige band met het vaak betreurenswaardige onbegrip dat er leeft voor jazz en andere improvisatievormen. Bij elk optreden van Tutu Puoane smelt dat onbegrip als sneeuw voor de zon.

Tim Finoulst

Op dit moment toert de zangeres met haar project Wrapped in Rhythm en verrijkte zij deze avond de serie Jazz op het Plein in het Belgische Genk. Vanwege het slechte weer werd het concert verplaatst naar de Clubzaal van het cultureel centrum C-Mine.

Clemens van der Feen

Wrapped in Rhythm is gebaseerd op de poëziebundel In A Ribbon Of Rhythm van Tutu Puoane’s landgenote Lebogang Mashile. (Tutu Puoane werd geboren in Zuid-Afrika en vestigde zich twintig jaar geleden in België.) Een aantal gedichten uit de bundel zette Puoane op muziek die zich beweegt tussen singer-songwriter, jazz en soul.

Ewout Pierreux

De strakke structuur die gedichten meestal kenmerkt, beperkt Tutu Puoane op geen enkele manier. De vocaliste is een meester in improvisatie, met de vrijheid die zij zich daarin verloorlooft en haar communicatieve aanpak met haar publiek worden alle grenzen geslecht.

Tutu Puoane

Concerten van Wrapped in Rhythm krijgen extra glans, omdat Tutu Puoane zich omringt met toppers uit de Belgische jazzscene: gitarist Tim Finoulst, pianist Ewout Pierreux, contrabassist Clemens van der Feen en slagwerker Dré Pallemaerts.

REDACTIE
Foto’s JEANSCHOUBS

TUTU PUOANE 

Jazz op het Plein

C-Mine Genk (B), 3 juli ’24

Tutu Puoane – zang
Tim Finoulst – gitaar en pedal steel
Ewout Pierreux – piano
Clemens van der Feen – contrabas en basgitaar
Dré Pallemaerts – slagwerk

www.tutupuoanemusic.com

Previous

Wees gerust, Massive Attack speelt in elk geval geen jazz

Next

Esinam Dogbatse en Sibusile Xaba vereren Afrikaanse cultuur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook