Twee multi-instrumentalisten, die elkaar muzikaal vinden binnen hun Afrikaanse wortels. Fotograaf Jeanschoubs ging deze kleurrijke ontmoeting vastleggen bij C-Mine in Genk.

Esinam Dogbatse

Fluit, synthesizers, gitaar, percussie en daar overheen gedrapeerd twee Afrikaanse stemmen, dat zijn de gereedschappen van fluitiste/percussioniste en zangeres Esinam Dogbatse en gitarist, percussionist en zanger Sibusile Xaba.

Ritmes en groeven, daarmee eren zij de muziek van hun Ghanese en Zuid-Afrikaanse voorouders. Omdat het duo de boodschap verkondigt dat hun muziek lichaam en ziel loutert, is er sprake van een spirituele aanpak. En juist omdat zij die met z’n tweeën ‘belijden’ is intensiteit een van de kenmerken van hun concept.

Esinam Dogbatse en Sibusule Xaba tijdens hun concert in Heusden-Zolder.

Esinam Dogbatse is afkomstig uit Ghana en woont in Brussel. Begonnen als pianiste, nam zij nadien de fluit ter hand, maar bekwaamde zich vooral als percussionist. De tama is een van haar instrumenten die zij volledig beheerst.

Sibusile Xaba komt uit Zuid-Afrika. Desert-blues en jazz, voortgebracht door gitaar en zijn specifieke stem, maken hem tot een bijzondere vertolker van Afrikaanse volksmuziek.

Sibusile Xaba

Esinam Dogbatse en Sibusile Xaba dateert van 2018, toen de zangeres/percussioniste haar collega ontmoette tijdens een Europese tournee. Zij nodigde hem als gast uit op haar debuutalbum Shapes in Twilights of Infinity. Nadien traden ze samen op tijdens de eerste editie van het Womad Festival in Zuid-Afrika. In maart van dit jaar brachten zij hun eerste single Africa Wola uit. Een volledige cd komt in het najaar uit.

REDACTIE
Foto’s JEANSCHOUBS

ESINAM DOGBATSE EN SIBUSILE XABA

C-Mine – Genk (B), 10 juli ’24

Esinam Dogbatse – fluit, percussie, computer, zang
Sibusile Xaba – gitaar, percussie, zang

www.c-mine.be

Previous

Tutu Puoane wentelt zich in mix van jazz en poëzie

Next

Negen jaar de tering spelen tekent evolutie Under The Surface

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook