Tineke Postma, een van de Ladies of Jazz op Jazz au Broukay.

Jazz au Broukay, het sfeervolle jazzfestival in Eben-Emael, een deelgemeente van het Waalse Bitsingen, werd dit jaar voor de 23e keer gehouden. Het festivalletje – de opzet is klein maar fijn – duurt gewoontegetrouw drie dagen. Fotograaf Jeanschoubs ging twee dagen een kijkje nemen.

 

Fil Capolari is lid van het Margaux Vranken Trio.

Ladies in Jazz, dat was dit jaar de leidraad van Jazz Broukay. De samenstellers, van Maison du Jazz in Luik, onderzochten de rol van vrouwen in de geschiedenis van de jazz.

Angelo Debarre trad op met zoon Raangy.

Vandaaruit gingen zij uitnodigen en kwamen tot de volgende vrouwelijke invités: Margaux Vranken, Nathalie Loriers, Tineke Postma, Marie-Anne Standaert.

Raangy Debarre trad aan in de combinatie vader/zoon.

De zaterdag was traditiegetrouw voorbehouden aan Gipsy Swing. Aan het begin van de avond opende Fanfare Vlakidrachko het festijn.

Margaux Vranken in volle concentratie.

Margaux Vranken is vooral bekend als leider en componiste van de groep Pinto. In 2017 ging de Belgische studeren aan het Berklee College of Music in Boston. Daar kreeg zij les van Danilo Perez, Joe Lovano en Anat Cohen.

Pianiste Nathalie Loriers is een van de grote namen uit het Belgische jazzmilieu.

Nathalie Loriers in een vooraanstaande naam in het Belgische jazzmilieu. Zij formeerde aan het begin van haar carrière al snel eigen trio’s en kwartetten. De Belgische toonde een voorliefde voor Lennie Tristano, aan wie ze samen met Lee Konitz een cd opdroeg. Haar trio met Sal La Rocca en Hans van Oosterhout is een vaste waarde in de Belgische jazzscene.

Alexandre Cavaliere, leider van een eigen kwintet.

Violist Alexandre Cavaliere tekende aan de zijde van zijn vader Mario voor honderd procent gipsymuziek. Na allerlei experimenten, waarbij jazz een grote rol speelde en Cavaliere zelfs in de elektronische muziek dook, formeerde hij een eigen kwintet. De aanwezigheid van pianist Vincent Bruyninckx geeft de muziek helemaal een ruk richting jazz.

Alexandre Cavaliere speelde tijdens de Gipsy-avond op Jazz Broukay in twee formaties.

Gitarist Mario Cavaliere en violist Alexandre Cavaliere speelden al eerder op Jazz Broukay. Dit jaar stonden zij op het podium met nog een vader-zoonrelatie: Angelo Debarre en zoon Raangy Debarre, beiden gitarist. Met contrabassist Jean-Louis Rassinfosse vormen zij het ensemble Jazzy Strings.

Mario Cavaliere is de zoon van Alexandre.

Nu dat kwintet voor de gelegenheid werd uitgebreid met trompettist/zanger René Desmaele kon de gipsytraditie van Jazz Broukay niet meer stuk. De synthese tussen pure jazzliefhebbers, Roma, Sinti en Gadjo én de gewone levensgenieters gaf Jazz Broukay weer alle reden van bestaan.

REDACTIE
Foto’s JEANSCHOUBS

Jazz au Broukay
Moulin du Broukay, Bitsingen (België), 24 en 25 augustus ’19

Margaux Vranken Trio
Margaux Vranken – piano
Fil Caporali – contrabas
Daniel Jonkers – drums

Nathalie Loriers Trio
Nathalie Loriers – piano
Tineke Postma – altsaxofoon
Nic Thys – contrabas

Alexandre Cavaliere Quintet
Alexandre Cavaliere
– viool
Manu Bonetti – gitaar
Vincent Bruyninckx – piano
Jean-Louis Rassinfosse -contrabas

Mario Cavaliere / Angelo Debarre : vader en zoon
Mario Cavaliere – gitaar
Alexandre Cavaliere – viool
Angelo Debarre – gitaar
Raangy Debarre – gitaar
Jean-Louis Rassinfosse – contrabas
René Desmaele – trompet en zang

www.jazzaubroukay.be

Previous

Ties Laarakker (rondetijd 5.23,49)

Next

Jazzrally in Luik in zeven portretten gevangen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook