JAZZNU WIL DE STAND VAN ZAKEN DOORLICHTEN ROND HET ORGANISEREN VAN CONCERTEN. ALS STRAKS HET ‘NIEUWE NORMAAL’ ZICH AANDIENT, HOE PAKKEN JAZZCLUBS DAT ORGANISEREN DAN AAN? EN BESTAAT ER NA AFLOOP VAN DE CORONACRISIS NOG WEL ANIMO OM OP DE OUDE VOET VERDER TE GAAN? DE SERIE ‘JAZZ NA CORONA’ TRACHT ANTWOORDEN TE GEVEN OP EEN AANTAL VRAGEN.

Bij jazzpodium Porgy en Bess in Terneuzen is geen sprake van een mineurstemming. De blik is vooral op ‘vooruit’ gericht. Er wordt een soort lange-termijnvisie ontwikkeld, er zijn gesprekken met de gemeente en zeker ook met andere podia. En de nabije toekomst, zijn er al concerten in het verschiet? “Ik denk dat we de adem moeten inhouden tot 2022.”

Het exterieur van Porgy en Bess in Terneuzen. Illustratie Gemma Kessels

‘Ik’ is Hans Zuiderbaan, voorzitter van de programmastichting van Porgy en Bess. “De sfeer nu, in de tweede lockdown is: niet zeuren, we hebben het allemaal moeilijk. Vanaf 7 februari zouden we een concert hebben met Peter Beets en Fay Claassen. Dat hebben we moeten afzeggen. En het concert van Lucas van Merwijk met Ilja Reijngoud op 28 februari staat op losse schroeven. Dat is de realiteit. Een programma over Franse cultuur, dat we in november hadden, hebben we doorgeschoven naar komend najaar. Maar ook hier bestaat het risico dat we weer moeten verschuiven. Ik denk dat we de adem moeten inhouden tot 2022.”

Hans Zuiderbaan zit met zijn mensen echter niet bij de pakken neer. Het overschot aan vrije tijd wordt benut om te kijken hoe het 62 jaar oude Zeeuwse podium de toekomst aankan als er weer sprake is van ‘normaal’. “Wij hebben het odium dat we een oude-lullenclub zijn. Daar moeten we vanaf. We hebben kortgeleden een project op poten gezet om de toekomst te onderzoeken en stappen te zetten naar verandering. Porgy en Bess kent een bijzonder sfeervol podium, maar het gebouw is niet meer zo geschikt. We hebben geen goede entree, geen goede balie, de toiletten zijn onderkomen. We doen alles met vrijwilligers, maar die beginnen ook oud te worden…”

Porgy en Bess is volop in gesprek met de gemeente Terneuzen en de provincie Zeeland om de grote naam die het heeft, veilig te stellen. Niet alleen jazz, maar ook kamermuziek en literatuur zijn speerpunten in het culturele draagvlak van Porgy en Bess. “Terneuzen is de grootste gemeente van Zeeland. Ons Scheldetheater met achthonderd stoelen eveneens. Porgy en Bess is weliswaar piepklein met tachtig voorstellingen per jaar, maar we vinden dat de gemeente nu lang genoeg voor een dubbeltje op de eerste rang heeft gezeten met dit prestigieuze podium.”

Op dit moment ligt alles stil bij Porgy en Bess. Logisch, met telkens verder aangescherpte veiligheidsmaatregelen rond Covid-19. Het ziet er niet naar uit dat het podium anders gaat programmeren. “De nadruk bij ons ligt al bij Nederlandse en Belgische musici. Als er buitenlanders op tournee zijn, doe ik graag mee”, zegt Hans Zuiderbaan. “Je kunt echter prachtige programma’s maken met zoveel goede Nederlandse jazzmusici.”

RINUS VAN DER HEIJDEN

 

WWW.PORGY EN BESS.NL

Previous

Sammy Nestico: vernieuwende reus van de big bands

Next

Heerlen Jazz is geen vliegveld, maar gewoon een jazzclubje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook