Jazzpodium DJS is gelegen aan het Grotekerksplein in de schaduw van de Grote of Onze-Lieve-Vrouwekerk in Dordrecht. Als je op het juiste tijdstip aankomt hoor je de muziek al van grote afstand. Dat zijn dan niet de jazzklanken van DJS, maar het is de beiaard van de Grote Kerk. Met een totaalgewicht van ruim 56 ton is dit de grootste en zwaarste beiaard van Europa.

In elk geval elke vrijdag en zaterdag beklimt de Dordtse stadsbeiaardier Boudewijn Zwart de 230 treden van de Grote Kerktoren om het instrument te bespelen. De klank en de akoestiek van dit carillon zijn werkelijk imposant te noemen. En wie denkt dat dit genoeg is… een paar honderd meter verderop is er nog een carillon met vijftig klokken bijgekomen. Dit carillon heeft Franse klokken en is daarmee in Nederland absoluut uniek. Ze hangen in het torentje van het Dordtse stadhuis en worden ook regelmatig bespeeld. Dordrecht heeft namelijk een school waar je een opleiding tot professionele beiaardier kunt volgen. Er is een aantal jaren geleden wel eens een samenwerking geweest met andere muzikanten. Toen werd er in de kerk een rockconcert gegeven met gitaristen en de klokken in de toren. Een jazzsamenwerking is er nog niet geweest, maar dat kan misschien nog komen.

Het interieur van jazzpodium DJS.

JAZZSOCIËTEIT

Jazzpodium DJS was vroeger een heuse jazzsociëteit. De naam verwijst er nog naar: Dordtse Jazz Sociëteit. Het was een besloten club alleen voor leden, opgericht in 1947. Het lidmaatschap bestaat nog steeds, maar de concerten zijn nu ook toegankelijk voor niet-leden. De beste deal in Dordrecht is om lid te worden, dan is er sprake van korting op alle toegangsprijzen. DJS telt ongeveer driehonderd leden, die een prijs betalen van tussen de € 55 en € 115 per jaar. In dat laatste geval geeft een VIP-lidmaatschap zelfs gratis toegang tot alle concerten. De entreeprijzen zijn nog niet zo lang geleden met twee euro verhoogd naar tien euro. Alleszins redelijke prijzen voor niet-leden.

Jaarlijks worden er negentig concerten gegeven; alle in de weekeinden. Op vrijdag zijn er bluesconcerten of bluessessies. En op zaterdagen en zondagen is er jazz. Elke derde zaterdag programmeert Rolf Delfos ‘Dutch Jazz’. Dat is ook de titel van het radioprogramma op Sublime FM waar Rolf Delfos samen met Bart Wirtz Nederlandse jazz presenteert, en waarmee ook de concerten bij DJS wat aandacht krijgen. En dan is er de in Dordrecht geboren en getogen Timothy van der Holst, ook wel bekend als Phil Martin, de inspirator en drummer van The Jazzinvaders. Timothy loopt al sinds begin jaren ’90 rond bij het jazzpodium. Een jaar of tien geleden werd hij gevraagd om elke tweede zaterdag ‘Jazz & Beyond’ te programmeren. En sinds die tijd doet hij dat. De naam kan ruim worden geïnterpreteerd. Hij biedt ruimte aan grensverleggende-, aanverwante-, soul- en dansbare muziek. In Dordrecht wordt breed geprogrammeerd. Andere terugkerende thema’s in de concertenserie zijn ‘JazzLab’ en ‘Jazz op Zondag’. Sinds Juan Martinez een aantal jaar geleden stopte met programmeren is Timothy van der Holst die ook gaan vullen..

Jazzpodium DJS ligt in de schaduw van de Grote Kerk in Dordrecht.

GROOTHEID

Graag zou Van der Holst zo af en toe eens een bijzonder muzikaal uitstapje willen maken. Dat dat niet gebeurt heeft alles met financiën en risico te maken. Het zou natuurlijk prachtig zijn om eens een grootheid in je club te hebben.

Zoals veel jazzpodia in Nederland maakt DJS gebruik van de SKIP-regeling van het Fonds voor de Podiumkunsten. Via deze subsidieregeling wordt bij tegenvallende inkomsten vijftig procent van de helft van het verschil tussen de gage en de inkomsten betaald. Dat betekent dat de andere vijftig procent plus overige kosten zoals pianostemmen, huur van apparatuur of eten en drinken van de muzikanten, uit andere inkomstenbronnen moet komen. Eén van die bronnen wordt gevuld door concerten waar uit kassa-opbrengst en baromzet geld wordt verdiend. En soms wordt er wel eens wat commerciëler geprogrammeerd met muzikanten uit de regio, die bijvoorbeeld een Stevie-Wondertribute brengen. Dan is het volle bak, de baromzet is goed en er wordt geld binnen gehaald.

Toen de verslaggevers van JazzNu DJS bezochten, was er een optreden van Marzio Scholten’s IDENTIKIT.

Op een gewone concertavond hoopt Timothy van der Holst op gemiddeld zestig bezoekers. Soms is er een wachtrij en een andere keer komen er te weinig mensen. Als zich veel leden melden, betekent dat weinig entree. Daarom is de baromzet ook belangrijk. Een avond met zestig à zeventig mensen, wanneer jong en oud aanwezig is en iedereen het waanzinnig naar zijn zin heeft, ziet Van der Holst als ideaal. Dat was bijvoorbeeld het geval bij een concert van John Engels op drums en Jan van Duikeren als jonge hond op trompet. Jazz is niet alleen voor oude lullen, maar ook voor jonge. Bij het concert van Marzio Scholten’s IDENTIKIT waren er wat minder bezoekers. Opvallend was dat in het publiek zowel twintigers als tachtigers samen naar de muziek zaten te luisteren!

VRIJWILLIG

Alle ongeveer vijftig medewerkers van DJS werken op vrijwillige basis. Of zij nu de programmering, de kassa, het geluid, het licht of de bar verzorgen, alles is zonder financiële beloning. De vrijwilligers houden de zaak draaiend. Ook plaatjes draaien is liefdewerk. Vrijwilliger Jan neemt zelfs een deel van zijn platencollectie mee om de boel niet stil te laten vallen. Met een combinatie van zijn vintageplaten, waaronder heuse collectors-items, en hedendaagse uitgaven, weet hij aardig te boeien. Hij verstrekt er desgewenst ook alle informatie bij. Hij voelt zich erg op zijn plek in het hartje van Dordrecht.

Het exterieur van jazzpodium DJS.

Er is wel eens sprake van geweest dat DJS naar een modern multi-functioneel gebouw buiten de stad zou verhuizen. Reden voor Jan om dan onmiddellijk af te haken. Hier zitten ze al meer dan veertig jaar en dat moet zo blijven. Club DJS zelf bestaat dit jaar zeventig jaar. In de programmafolder staat dat dit wordt gevierd. Bijzondere festiviteiten worden echter niet gepland. Waarschijnlijk wel bij het 75-jarig jubileum!

tekst en beeld EDDY EN ELLA WESTVEER

www.jazzandbeyond.nl

Previous

Spotify Joris Posthumus

Next

Frank Carlberg opent Monk-jaar op majestueuze wijze

Lees ook