Een voormalig elektriciteitshuisje is nu blikvanger voor de Verkadefabriek.

De tour van deze nieuwe rubriek is gestart in de Verkadefabriek in Den Bosch. In de buurt van het station gelegen, in een oude koekjesfabriek, bloeit de jazz in de serie Jazz Factory. Op zondagmiddag en zaterdagavonden. Voor concerten van Nederlandse jazzmusici, maar ook voor hun collega’s van ver daarbuiten.

Frou-frou’s en café-noirs werden er gebakken in de Bossche biscuitfabriek. In 1929 werd de fabriek door Verkade overgenomen en vanaf die tijd was er dus de Verkadefabriek in Den Bosch. Je kunt er nog steeds koekjes eten. Maar ook Bossche bollen, een broodje of een warme maaltijd. Eén van de grote fabriekshallen is omgetoverd tot café restaurant. En op een drukke middag of avond wordt daar serieus productie geleverd.

Wolfert Brederode, Gulli Gudmundson en Jasper van Hulten tijdens hun concert in de Verkadefabriek.

Koekjes worden er al jaren niet meer gebakken. En toen Verkade in 1993 de koekjesproductie in Den Bosch stopte werd het heel lang stil. Het gebouwencomplex stond te verstoffen en sloop was lange tijd een serieuze optie. Pas in 2001 kwam de lokatie in beeld als mogelijke plaats voor een cultuurhuis. Er werden plannen gemaakt, er werd gesloopt en verbouwd en in 2004 was er de nieuwe Verkadefabriek. Nu zijn er vijf filmzalen, die ook voor andere doeleinden worden gebruikt. Er is een grote en een kleine theaterzaal, een multifunctionele ruimtes en de Clubzaal. Die Clubzaal is met de in januari 2015 gestarte Jazz Factory de jongste telg van de Verkadefabriekfamilie. Een mooie, intieme ruimte met een nachtclubachtige setting en een imposante bar. Naast jazz biedt deze ruimte ook een podium aan stand-up comedians, lezingen, singer-songwriters en debatavonden. Dit alles vult het bestaande programma van filmhuis, muziek, cabaret, maar ook dans en theater prima aan.

Een van de voormalige productieruimten van de Verkadefabriek vormt nu het sfeervolle café-restaurant.

Programmeur Koen Graat houdt zich er inmiddels twee jaar bezig met de jazzprogrammering. Dat is hem wel toevertrouwd, want met Jazz in Duketown en November Music heeft hij een grote ervaring opgedaan en heeft hij een goede neus voor een kwalitatieve invulling. Zo’n twintig concerten per jaar biedt de Jazz Factory; de meeste op de zondagmiddagen, maar ook op zaterdagavonden.

Het programma biedt door het jaar heen een interessante mix van nationale jazzmuzikanten van naam en faam en buitenlandse musici. De zaalruimte wordt afhankelijk van het aantal bezoekers ingedeeld met comfortabele stoelen en een tafel, maar je kunt ook lekker hangen op een bank. Er wordt gestreefd naar een gemiddeld aantal bezoekers van rond de honderd. Als wij de Jazz Factory bezoeken, speelt er het Wolfert Brederode Trio en zijn er zo’n zestig bezoekers. Die kunnen genieten van een mooi geluid en prima neutraal licht op het podium. Het is ook het soort toehoorders van wie je hoopt dat ze komen: aandachtig en luisterend!

Wolfert Brederode, Gulli Gudmundsson en Jasper van Hulten in de Clubzaal van de Verkadefabriek.

De muziek van het trio is vol schoonheid en tijdloos in haar opzet. Geen wilde zondagmiddag met deze ECM-artiest, maar wel een heerlijke zen-achtige sfeer. De muziek mag dan wel ingetogen zijn, de staande ovatie van het publiek na afloop was dat zeker niet!

Natuurlijk krijg je een heel andere sfeer als New Cool Collective of Bruut! speelt. Die variatie in het programma is er ook. Zo was het allereerste Nederlandse optreden van vocaliste Cyrille Aimée in de Jazz Factory van de Verkadefabriek. Een mooi wapenfeit en onderstreping van de fijne neus van Koen Graat. Ook de komende tijd zijn er nog genoeg mooie dingen te verwachten.

We willen graag een paar tips geven. Zaterdagavond 7 januari 2017 het allereerste Nederlandse concert van het Italiaanse Stefano Battaglia Trio. Deze ECM-pianist heeft nog niet eerder in Nederland gespeeld. Première in Den Bosch dus! En op zaterdag 6 mei 2017 speelt het Amerikaans/Israëlische trio van gitarist Gilad Hekselman. Check hem, want hij is zeker de moeite waard!

tekst en beeld EDDY EN ELLA WESTVEER

www.verkadefabriek.nl

Previous

Van samenspelen wordt Felix Schlarmann extreem blij

Next

Lezeres Fay Claassen bekijkt de inhoud van JazzNu

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook