Omdat JazzNu niet mee wil doen aan de hype om aan het einde/begin van een jaar top-zoveel lijstjes samen te stellen van cd’s, concerten en wat al niet meer, zal de lezer die in de kolommen van dit tijdschrift niet aantreffen. Zei Béla Bartók het ooit al niet: “Competitie is voor paarden, niet voor kunstenaars.” Maar de redactie bedacht een variant: wat vindt een van de lezers van JazzNu nu van de inhoud van het afgelopen jaar? Zangeres Fay Claassen wilde daar wel antwoord op geven – hoewel zij met één datum smokkelde. Zij stipte zes artikelen aan, die bij haar een zekere indruk hebben nagelaten. Omdat we zoals gezegd niet aan competitie doen, geven we de reacties weer zonder er een cijfer voor te plaatsen. Cijferjunks mogen dat natuurlijk gerust zelf doen. En de redactie zelf? Die gaat aan de hand van het lijstje kijken waar mogelijk verbeteringen kunnen worden aangebracht. Of de leesbaarheid vergroot.

 

BERT JORIS in de rubriek JAZZ-tafette

“Een prachtige trompettist, ik ben heel erg door zijn spel beïnvloed. Wat ik niet wist, is dat hij zo’n last van faalangst had. Wel dat hij erg veel van zichzelf vroeg, maar dat het zo erg was, wist ik niet. Ik kan alleen maar vol bewondering en met open mond naar hem luisteren. Zelf heb ik misschien wel het meest geleerd van hoe hij intoneert en hoe hij elke toon zijn eigen gezicht meegeeft. Hij trilt werkelijk zelfs met zijn botten nog mee. Het klinkt bizar, maar dat is werkelijk fenomenaal bij hem. Ik ken Bert al jaren, onder meer van een project met het Amsterdam Quintet dat we samen deden in 1993. Ik vind dit zo’n mooi interview omdat het de persoon Bert Joris zo duidelijk beschrijft. Zowel de muzikale diepte als ook de nuchterheid en de bescheidenheid. Het klopt gewoon!”
Lees hier het hele artikel.

BENJAMIN HERMAN in de rubriek JAZZ-tafette

“Ik vind Benjarmin een hoog gewaardeerde collega en hij is ook nog ongeveer leeftijdgenoot. Ik waardeer hem om zoveel dingen in zijn muziek. In het artikel komt zo duidelijk naar voren wat voor een goeie vent het is, een topman met een topmentaliteit. Hoe mooi dat ook in het artikel naar voren wordt gebracht, een echte topper!”

HAN BENNINK in de rubriek JAZZ-tafette

“Om de volgende uitspraken ben ik eens te meer zo’n grote fan van Han: ‘Omdat ik te stom ben om ijsjes te verkopen in het Vondelpark of bij KPN te werken… Dat meen ik serieus. In zowel de muziek als mijn beeldende werk kan ik mijn creativiteit uiten en daarin heb ik altijd mijn intuïtie gevolgd. Toch denkt iedereen bij mij meteen alleen aan jazz. Het is in Nederland niet zo normaal als bijvoorbeeld in Italië om je in meerdere kunstvormen te uiten. Als je creatief bent, heb je meestal meerdere talenten, niet alleen maar op één vlak. En ik hou van het element intuïtie, wat mij ook altijd zeer heeft voortgedreven, ook in de keuze van projecten en richtingen in muziek.’ En nog zo’n inspirerende zin: ‘Je moet voor je muziek en kunst vechten’. Mooi!”
Lees hier het hele artikel.

RANDY BRECKER in ‘Interviews’ 

“’Je kunt de toekomst niet repeteren’. Het is zo leuk om zo’n uitspraak weer eens te lezen. Een man als Randy heeft gewoon live dit soort zinnen van Miles gehoord, wat een voorrecht! Ik die zo graag repeteer totdat ik erbij neer val. Om maar de grootst mogelijke zekerheid in muziek – die steeds veranderlijk is – te krijgen. Maar zeker als er ruimte is voor improvisatie, wat moet je dan repeteren?”
Lees hier het hele artikel.

TOM HARRELL in ‘Interviews’

“Goed stuk over Tom Harrell, want je krijgt door het lezen van het artikel een vrij uitgebreid beeld van de tijdgeest waarin Tom Harrell leeft en ook waar hij vandaan komt. Prachtig is ook hoe hij spreekt over impressionisme in muziek, dat is heel intrigerend! Wat mij ook opvalt is, dat de toon van Harrell heel resoluut en duidelijk is, een scherpzinnige geest, die in het interview duidelijk naar voren komt.”
Lees hier het hele artikel.

OENE VAN GEEL in ‘Interviews’

“Prachtig, duidelijk en aantrekkelijk geschreven. Ik krijg er gewoon zin van om al deze ideeën te beluisteren in de muziek van Oene. Zijn muziek ken ik al heel wat jaren en ik volg hem sinds wij een cd samen hebben opgenomen, mijn eerste onder eigen naam With A Song In My Heart. Oene is een musicus met wie ik graag nog eens wat zou willen doen!”
Lees hier het hele artikel.

FAY CLAASSEN

Previous

Koekjes van Verkadefabriek verglijden in jazzconcerten

Next

Maximalist Michael Vatcher: de jonge hond op het strand

1 comment

  1. Uitstekend idee om die lezeres/zangeres haar favoriete stukken uit JazzNu te laten kiezen. Jaarlijstjes zijn volstrekt arbitrair, en geven doorgaans een vertekend beeld van wat in een afgelopen jaar van belang was: de meest recente luisterervaringen zitten het meest prominent in het geheugen. Het wordt nog erger wanneer meerdere lijstjes op één hoop gegooid worden om tot een soort ‘absolute’ top x (vul zelf het cijfer maar in) te komen. De grootste gemene deler die dan overblijft, vertegenwoordigt een gemiddelde, niet per se de werkelijke uitschieters. En het is gewoon erg leuk om te lezen wat Fay te vertellen heeft.

Comments are closed.

Lees ook