[row]

[column size=’1/2′][/column]

[column size=’1/2′]

Hij wordt door velen gezien als de invloedrijkste jazzmusicus die ooit heeft geleefd: Miles Davis. De trompettist is in elk geval zeker de man die de trompet in een nieuw kader heeft geplaatst, maar meer nog de eerste die elektronica in jazzmuziek een serieuze plaats heeft bezorgd.

Na zijn modale periode – tot zeg circa begin jaren zestig – introduceerde hij elektrische piano, -gitaar en –bas in de jazz. In de jaren tachtig vermengde hij die verworvenheden met elementen uit de popmuziek, zoals Cindy Laupers Time After Time en Michael Jacksons Human Nature. Het grootste (commerciële) succes echter boekte Davis met zijn album Kind of Blue. Ook Sketches of Spain heeft een nieuwe draai gegeven aan de vermenging van jazz en andere stijlen.

Miles Davis was ook een toonaangevende componist. Luister naar zijn muziek bij de film-noir Ascenseur pour l’Échafaud. De albums Bitches Brew en Tutu – met een tijdspanne van slechts zestien jaar – zijn het overtuigende bewijs van Davis’ revolutionaire ontwikkeling. Miles Davis leefde van 1926 tot 1991.

[/column]

[/row]

Previous

Zuid Nederlands Workshop Orkest voor jonge musici

Next

Martin Fondse: ‘Wachtende musicus is ergste wat er is”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook