[row]

[column size=’1/2′][/column]

[column size=’1/2′]

Deze week is tenorsaxofonist Gideon Tazelaar de samensteller van de Spotify-afspeellijst. Tazelaar (19) begon op zevenjarige leeftijd met saxofoon spelen en deed na een half jaar al mee aan jamsessies. Hij werd op zijn veertiende toegelaten tot het Conservatorium van Amsterdam en behaalde op zijn achttiende zijn bachelor maxima cum laude.

Hij heeft lessen gevolgd bij onder andere Ferdinand Povel, Lee Konitz, Ben van Gelder en Benjamin Herman. Op 8-jarige leeftijd trad hij voor het eerst op in het Concertgebouw tijdens het Nieuwjaarsconcert nadat hij de compositiewedstrijd van het NBE en de VARA had gewonnen. In 2012 won hij met zijn kwartet Oosterdok 4 de eerste prijs van het Prinses Christina Jazz Concours en in 2016 Expression of Art Award. Zo kunnen we nog wel even doorgaan. Tazelaar heeft zijn eigen trio, met Ties Laarakker op contrabas en Wouter Kühne op drums. Hij nodigt regelmatig gasten uit om met zijn trio mee te spelen. Daarnaast is hij ook in andere combinaties te horen.

[/column]

[/row]
De lijst van Tazelaar is een ware ode aan de klassiekers en bevat veel muziek uit de gloriedagen van de jazz: Duke Ellington, Charlie Parker, Sonny Rollins, Miles Davis, Bix Beiderbecke (tweemaal) en Count Basie en hij voltooit zijn afspeellijst met drie klassieke componisten: Brahms, (William) Byrd en (Johann Sebastian) Bach. Gideon is de komende maanden weer volop aan het touren. Zo is hij in café Welling te Amsterdam regelmatig te zien met Theo Loevendie en verder treedt hij in februari en maart op met de saxofonisten Jasper Blom en Jasper Vandamme en uiteraard is hij te horen met het collectief All Ellington.

Previous

Tempo is van Greetje Kauffeld, de rest van de jongens

Next

Een avondje uit met Ben Webster en Piet Noordijk

Lees ook