[row]

[column size=’1/2′][/column]

[column size=’1/2′]

Altsaxofonist en componist Jorrit Dijkstra werd geboren in Eindhoven, trok vervolgens naar Amsterdam en emigreerde uiteindelijk naar Boston. Sinds 2002 houdt hij zich daar bezig met de meer experimentele Amerikaanse jazzmuziek en doceert hij aan het Berklee College of Music. Zijn Nederlandse achtergrond verloochenen doet hij echter niet. In Amsterdam verdiepte hij zich namelijk in de jazz, vrije improvisatie en wereldmuziek en dat hoor je nog steeds terug in zijn composities.

Dijkstra is onder andere actief met The Whammies, zijn kwartetten BOLT en Matchbox, Music for Reeds and Electronics en het octet Pillow Circles. Met de lyricon – een elektronisch blaasinstrument uit de jaren zeventig – onderzoekt hij de gebieden van de cool jazz, vrije improvisatie en elektronisch minimalisme. Die mix horen we ook terug in deze luisterlijst met tien nummers waar Jorrit Dijkstra zelf op het moment veel naar luistert.

Ook is hij actief met zijn platenlabel Driff Records waar binnenkort drie nieuwe albums uitkomen. Zowel van Matchbox, van een bigband genaamd Bathysphere met musici uit Boston en gasten Tony Malaby, Taylor Ho Bynum en Jeb Bishop en dan ook nog een solo-album met saxofoon en electronica die Dijkstra vorig jaar bij Steim opnam. Houd de website dus goed in de gaten: www.jorritdijkstra.com en www.driffrecords.com.

[/column]

[/row]

Previous

OSCAR JAN HOOGLAND (rondetijd 06:24,88)

Next

Daan Kleijn ververst het begrip gitaartrio

Lees ook