De uit Groningen afkomstige maar sinds 2011 in New York verblijvende gitarist Daan Kleijn heeft onlangs zijn eerste plaat als bandleider uitgebracht. Die band is een trio, met contrabassist Tobias Nijboer en slagwerker Joost van Schaik. En de titel van de cd? ‘TRIO’.

DAAN_KLEIJN_Trio_400De schoonheid schuilt bij Daan Kleijn in eenvoud. TRIO als cd-titel, trio ook om met die bezetting muziek te maken die hij al langere tijd voor ogen had. Dat betekent dat er geen ruimte, zin en tijd is voor spierballenwerk, wel dat de mogelijkheden van de gitaar tot op de millimeter worden onderzocht. Binnen een akoestisch speelveld, waarin elke ongerechtigheid opvalt, waar de klank van de gitaar optimaal tot zijn recht komt en waar het samenspel met contrabas en slagwerk eveneens tot in de perfectie moet kloppen.

Daan Kleijn heeft zich op TRIO tot taak gesteld zijn gitaar de ademruimte te schenken die nodig is om transparante muziek af te leveren. Muziek waar je doorheen kijkt en voelt, maar waarin latent ook schoonheid schuilt, die van tijd tot tijd met kracht aan de oppervlakte moet treden. De muziek van dit gitaartrio bezit het karakter van kamermuziek, waarbinnen uitgeschreven gedeelten galant duelleren met uitgekiende improvisaties. Kamermuziek impliceert – meestal – ook rust. Rust tussen de noten, waardoor de voornoemde ademruimte ontstaat. En waardoor een gitaartrio pas echt het doel bereikt dat de ervoor gestelde criteria vereisen: helderheid en een subliem ensemblegeluid dat fijnzinnig ineen kan smelten en op andere momenten elk instrument van zo’n trio tot in de finesses kan benoemen.

TRIO maakt duidelijk dat Daan Kleijn een gedegen visie heeft op hoe een melodie moet klinken. Dat inzicht verweeft hij met een open fantasie en een doorleefd vakmanschap. Van de acht stukken op TRIO zijn er vier van zijn hand, twee van Cole Porter, een van Duke Ellington/Billy Strayhorn en een van Clarence Muse. Zo’n keuze maakt duidelijk dat de gitarist met een been in het verleden en met het andere in het heden staat. Waarbij de muziek op TRIO aantoont, dat hij daarbij een uitgekiende balans heeft gevonden.

Daan Kleijn nam eerder twee albums op met de band Roos. Hij schreef er mede muziek voor en was co-producer. Hij speelde nadien als begeleider van onder andere Kenny Werner, Benny Golson en Billy Drummond. Als studiogitarist is hij aanwezig op meer dan twaalf cd’s. Het is wellicht dit verleden, dat Daan Kleijn het vermogen heeft verleend met een eerste eigen plaat te komen. Waarin hij voor zichzelf ruimte schept om het karakter van een gitaartrio volledig uit te diepen. Met als gevolg dat daaruit een vrijheid ontstaat die het begrip gitaartrio verder aanscherpt. En waarmee hij aantoont dat er maar weinigen zijn die dit aankunnen.

 

RINUS VAN DER HEIJDEN

 

Daan Kleijn – Trio
eigen beheer
www.daankleijn.com

Daan Kleijn – gitaar
Tobias Nijboer – contrabas
Joost van Schaik – slagwerk

Previous

Spotify playlist Jorrit Dijkstra

Next

Diana van der Bent aanwinst Nederlandse jazzmilieu

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook