Weerbarstigheid, dat tekent de cd ‘Life And Death On The Other Side Of The Dream’. De bedenker ervan is de Zuid-Afrikaanse gitarist Vuma Levin. Hij componeerde muziek die even grillig is als de leefsituatie in zijn land. “Ik ben een Afrikaan”, zijn de eenvoudige woorden die de strijd die hij daarvoor moet leveren, in muziek uitdrukken.

“Ik ben het kleinkind van de strijders van mijn land”, zegt hij in een soort Universele Verklaring voor de Afrikaan in het stuk Gateway. Het maakt deel uit van de eerste van twee suites: Life And Death On The Other Side Of The Dream. De tweede is getiteld Zar History Vol. 2. Beide suites zijn vijfdelig en grijpen organisch in elkaar. Met een boodschap, want die draagt elke noot van de cd in zich: de strijd voor eigen identiteit, voor het land Zuid-Afrika en zijn cultuur en de hervormingen die er móeten komen na het Zuid-Afrikaanse hervormingsproject, dat in 1994 met de komst van Nelson Mandela een aanvang nam.

De muziek op Life And Death On The Other Side Of The Dream heeft alles met jazz te maken. Vrije improvisaties nemen het leeuwendeel voor hun rekening, knap gestructureerde soli de rest. De laatste lijken achteloos door de muziek gegroepeerd, maar zijn van groot belang voor de totaalklank. De muziek is jachtig, heeft afgebeten ritmes als die van kwela, waarbij de tempi over elkaar heen buitelen. Het spel van Vuma Levin is beïnvloed door de cultuur van zijn land en zeker ook door westerse gitaarverworvenheden.

Dat laatste hoeft geen verwondering te wekken als je weet dat Vuma Levin studeerde aan het Conservatorium van Amsterdam. Hij begon op 14-jarige leeftijd met gitaarspelen, kreeg nadien les van de Zuid-Afrikaanse gitaarlegende Johnny Fourie. Hij speelde in het Standard Bank National Youth Jazz Orchestra, geleid door trompettist Feya Faku, die in onze contreien naam maakte als gast in de orkesten van Paul van Kemenade. Vuma Levin nam vervolgens in zijn land diverse prijzen in ontvangst, vooraleer naar Nederland af te reizen. Daar opende de prijzenpot zich ook. Onder meer met onderscheidingen voor de Keep An Eye Award. Hij woonde lessen en masterclasses bij van Jesse van Ruller, Reinier Baas, Martijn van Iterson, Maarten van der Grinten én van Kurt Rosenwinkel.

Dit alles hoor je niet direct terug op Life And Death On The Other Side Of The Dream, maar de zucht naar ervaring van Vuma Levin krijgt op dit mooie album zeker gestalte. Zijn gitaarexercities, zoals in het suitedeel A String Struck boeien van begin tot eind. Waarbij alles samenkomt in het verlangen aandacht te vragen voor de politieke en culturele situatie in het land van Vuma Levin: Zuid-Afrika. Nelson Mandela had trots kunnen zijn.

RINUS VAN DER HEIJDEN

Vuma Levin – Life And Death On The Other Side Of The Dream
eigen beheer

Vuma Levin – gitaar, loops, effecten,, samples
Bernard van Rossum – saxofoons
Xavi Torres Vicente – piano en toetsen
Marco Zenini – contrabas en basgitaar
Jeroen Batterink – slagwerk en percussie

www.vumalevin.portfoliobox.io

 

Previous

Vanbinsbergen Playstation: ongekende concertbeleving

Next

Metá Metá: Brazilië en Marokko op één kussen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook