De Pop Up Jazzclub in Maastricht had twee uitermate uiteenlopende ensembles in huis. Op één avond. Fotograaf Jeanschoubs ging een kijkje nemen.

Andrien Tyberghein

De Pop Up Jazzclub had de avond in tweeën gedeeld: de eerste helft was voor het duo DYAD, de tweede voor een kwartet van grotendeels eigen Limburgse bodem. Een duo dat zich op het kruispunt van verschillende werelden beweegt, een kwartet dat de muziek van gitarist Pat Metheny in het zoeklicht plaatst.

Didier Laloy

DYAD wordt gevormd door een diatonische (wisseltonige) accordeon en contrabas,  respectievelijk bespeeld door Didier Laloy en Adrien Tyberghein. De twee dwalen door de wereld van jazz, klassieke muziek, rock en elektronische klanken. 

Bart Oostindie

De diversiteit van de muziek wordt alleen al belichaamd door de uitvoerders ervan: Laloy komt uit de klassieke hoek, Tyberghein is gepokt en gemazeld als improviserend musicus. Waarbij dient aangetekend dat beiden zonder hapering  elkaars terrein betreden.

Peter Hermesdorf

Het kwartet dat het tweede deel van de avond voor zijn rekening nam bestaat uit drie Limburgse plus één Duitse musicus: Jo Didderen, Bart Oostindie, Peter Hermesdorf en Stefan Thormalsen, die Mark Roelofs verving. 

Jo Didderen

Contrabas derhalve, gitaar, tenorsaxofoon en, zoals gezegd, drums. Effectieve benodigdheden om het oeuvre van gitarist Pat Metheny te eren. 

Stefan Thormalsen

De Pop Up Jazzclub telt nog twee concerten voordat het concertseizoen sluit. Op 17 mei treden Wolfert Brederode, Joost Lijbaart en het Matangi Quartet aan, op 21 juni de Plotctones. 

REDACTIE
Foto’s JEAN SCHOUBS

JAZZ MAASTRICHT

Pop Up Jazzclub

Kumulus Maastricht, 19 april ‘24

DYAD
Didier Laloy – diatonische accordeon
Adrien Tyberghein – contrabas

Didderen/Oostindie/Hermesdorf/Thormalsen
Bart Oostindie
– gitaar
Peter Hermesdorf – tenorsaxofoon
Jo Didderen – contrabas
Stefan Thormalsen – drums

www.jazzmaastricht.com

Previous

Grootste platenbeurs ter wereld: ‘Hoezo, 7500 euro voor een grammofoonplaat?’

Next

Wie is er bang voor avant-garde binnen de avant-garde?

Lees ook