Als je direct naar het titelnummer bent gegaan bij beluistering van ‘Nostalgia Blitz’, heb je meteen het nummer gehoord dat, wat mij betreft, bij de compilatie Best of Benjamin mag. Daar kan dan ook het spookachtig mooie ‘At Last I Am Free’ bij, van de elpee ‘True Love’s Flame’ of ‘Airhead’ van ‘Collected Ballads’, net als enkele nummers van ‘Dutch Courage’. Met zo’n vijftig albums op zijn naam is de productiviteit van Benjamin Herman slechts geëvenaard door zijn veelzijdigheid en talent. 

De titel Nostalgia Blitz lijkt in eerste instantie een contradictie. Bij nostalgie denk je al snel aan roze onschuld, harmonie en de mondharmonica van Toots bij Turks Fruit. Blitz daarentegen zou eerder Glenn-Miller-associaties kunnen oproepen en alles wat donker en zwaar is. 

De naam van John Cooper Clarke op het vierde nummer, One for Deelder, is een eerste hint. De nostalgie lijkt zich te richten op het Londen van de jaren tachtig waar punk, ska en new wave zich binnendrongen in alle lagen van de toen hedendaagse muziek. JCC is zelf een directe overlever van die tijd en altsaxofonist en multi-kunstenaar John Lurie die je met new wave in verband zou kunnen brengen, was in die tijd ook regelmatig in Londen te vinden.

Dan wordt ook de combinatie met het woord blitz duidelijker. De Londense punkscene bracht muzikale ravage met de energie van een moker. Producer Malcolm McLaren, modekoningin Vivienne Westwood, de Rocky Horror Show, Covent Gardendiscotheek The Blitz, bands als The Damned, het vroege Roxy Music of Madness; het zijn slechts een paar uitingen van die hoogtijdagen die kennelijk aan de muzikale wieg stonden van Benjamin Herman.  

Daarmee ben je inderdaad dichterbij de sfeer van de meeste nummers op de cd. Elf van de dertien stukken duren drie minuten of minder. Het eerste nummer Zeldenrust barst de groeven binnen met stampende ska-energie die door drummer Jimmi Hueting en basgitarist Peter Peskens de hele cd wordt volgehouden. Het nummer is een ode aan drummer Ronald Zeldenrust, maar zou net zo goed kunnen verwijzen naar de sfeer van het album; geen rust behalve op eerder genoemd titelnummer en op een twaalf minuten lange toegift waarin de stem van punkpoëet wijlen Jules Deelder te horen is.

 Avantgarde-trompettist Shinpei Ruike speelt mee op drie stukken. Behalve energie was experimenteren met klank ook een wezenlijk element van new wave. Bijna elk nummer heeft toegevoegde synthesizers van de hand van Simon Akkerman. Gitarist Micha Zaat speelt mee op drie stukken en krijgt een eigen nummer, ZAAT.  Oscar Jan Hoogland is viermaal te horen met zowel gitaar als synthesizer. 

Wie Herman kent van de groep Bughouse weet wat hem of haar te wachten staat. De rauwe energie is hetzelfde, maar het essentiële verschil met de punk en new wave van de jaren tachtig is dat hier elke muzikant een volleerd vakman is. Het spontaan uitbarsten in muzikaal gestampvoet gaat gepaard met moeiteloze improvisatie en uitdrukkingskracht. Dat kon je van de meeste punkers niet zeggen. 

Wie tot Benjamin Herman is gekomen via New Cool Collective zal deze cd  als kwajongensstreek accepteren en toch een exemplaar kopen, zolang het nummer Nostalgia Blitz nog niet op compilatie is uitgekomen.

MONICA RIJPMA

BENJAMIN HERMAN

Nostalgia Blitz

Roach Records, distr. Dox Records

Benjamin Herman – saxofoons, fluit, synthesizer
Shinpei Ruike – trompet 
Ebba Åsman – trombone
Mischa Zaat – gitaar 
Oscar Jan Hoogland – toetsen, gitaar
Micah Graves, Alexander van Popta – toetsen
Peter Peskens – basgitaar
Jimmi Hueting – drums
Simon Akkermans – synthesizer
Met de stemmen van John Cooper Clarke en Jules Deelder

www.benjaminherman.nl

www.dox.records.amsterdam

Previous

‘Catharsis’ van Michiel Stekelenburg vloeit als organisch geheel

Next

Jessie Brevé (rondetijd 4.57,75)

Lees ook