Tenor- en sopraansaxofonist en klarinettist Jasper Blom krijgt de Buma Boy Edgar Prijs 2019. De jury kende hem de belangrijkste prijs in Nederland op het gebied van jazz en geïmproviseerde muziek toe, vanwege zijn verdiensten als saxofonist, componist, arrangeur en bandleider. De prijs wordt op 4 december aan Jasper Blom uitgereikt tijdens een speciaal door hem samengestelde avond in het Bimhuis in Amsterdam. Aan de Boy Edgar Prijs is een geldbedrag van 12.500 euro en een bronzen sculptuur van Jan Wolkers verbonden.

 

Jasper Blom in 2015 tijdens een concert in Paradox Tilburg.

Jasper Blom (Geldrop, 1965) zegt met een brede lach aangenaam verrast te zijn. “In het verleden hebben collega’s er op gezinspeeld dat ik die prijs wel eens kon winnen. Dan ga je er zelf ook een beetje aan denken. De prijs ging echter elke keer naar anderen, dus ik heb die wens toen maar uit mijn hoofd gezet. Maar nu ik hem onverwacht krijg, ben ik er heel blij mee. Ik zie de prijs niet alleen als een erkenning voor mij, maar ook voor de hele jazzscene. Het grote publiek wordt er even aan herinnerd hoeveel talent in dit kleine land rondloopt. De prijs zegt ook iets over hoe serieus je jazz als kunstvorm kunt beschouwen.”

De vijfkoppige jury van de Buma Boy Edgar Prijs 2019 spreekt in zijn rapport over ‘exceptionele artistieke prestaties gedurende een reeks van jaren, op nationaal en internationaal niveau’. Bovendien oordeelt hij dat de winnaar ‘grote kwaliteiten bezit op het gebied van improvisatie, compositie, arrangement, educatie en leiderschap’. Met als slotsom dat Jasper Blom ‘zich onderscheidt door opmerkelijke verdiensten op creatief gebied, waarmee hij een waardevolle bijdrage levert aan de Nederlandse jazz- en geïmproviseerde muziek’.

Jasper Blom speelde in oktober 2017 met Corrie van Binsbergen en Dimitri Verhulst in Antwerpen.

Die omschrijvingen slaan precies op de verdiensten van de prijswinnaar, die liever niet spreekt over de persoon Jasper Blom, maar wel over zijn bijdragen aan het Nederlandse jazzmilieu: “Ik speel, schrijf voor mijn bands, geef les en zorg voor interactie met mijn studenten. Dat is een beetje mijn definitie over hoe ik werk. Ik probeer een zinvolle rol binnen het jazz- en improvisatiemilieu in te nemen. Er zijn winnaars geweest die de prijs puur en alleen voor hun oeuvre kregen. Ik probeer de betekenis van de prijs breder te trekken door een zinvolle rol in de jazz community in te nemen.”

Jasper Blom noemt daarbij specifiek zijn verdiensten voor het festival Rough Diamonds, een reeks workshops in het Bimhuis voor veelbelovende, nog studerende conservatoriumstudenten. “Ik probeer daar alle jonge talenten te laten spelen. Ik denk dat we een beetje die richting in moeten gaan. Een van eerdere winnaars van de Boy Edgar Prijs, Martin Fondse (winnaar in 2017, rvdh) is ook bezig met jong talent in zijn Nationaal Jeugd Jazz Orkest en Benjamin Herman werkt eveneens vaak met jonge mensen. Ik probeer daar een grotere invulling aan te geven.”

Maarten Hoogenhuis en Jasper Blom maakten in november 2017 in Paradox deel uit van Krupa and The Genes.

Jasper Blom is nooit deelgenoot geweest van de grootste gemene deler van de Nederlandse jazz. Nadat hij in 1991 cum laude afstudeerde aan het Rotterdamse Conservatorium ging hij altijd en onverstoorbaar zijn eigen gang. Hij scheerde sindsdien langs de grenzen van vele genres: vrije improvisaties, hardbop, funk, klassieke muziek, de klanken van Stevie Wonder, Middeleeuwse- en Renaissancemuziek, pop, rock en big bands. Om maar wat soorten muziek te noemen. Zijn ideeën zijn telkens weer een nieuwe springplank. “Ik ga altijd mijn hart achterna”, analyseert hij dat super eenvoudig.

Jasper Blom tijdens een Muzikale literaire trip met Corrie van Binsbergen en Dimitri Verhulst in oktober 2017 in Antwerpen.

Zou die eigen weg van Jasper Blom hebben bijgedragen aan de toekenning van de Buma Boy Edgar Prijs? “Ik lees het wel zo”, zegt hij bescheiden. “Kennelijk is die conceptie er wel geweest bij de jury. In het begin van mijn carrière werd er een onduidelijk beeld geschetst van waar ik mee bezig was. Ik richtte het pianoloze kwintet Zut Alors! op waarin ik met Michael Moore West Coastjazz en vrije impro verenigde. Daarna speelde ik recht voor zijn raap hardbop. Om daarna met een trio met gitaareffecten te experimenteren. Al die verschillende zaken hebben me parten gespeeld, in die zin dat mensen me niet in een hokje konden stoppen.”

“Daarbij speelde ik altijd met mensen die mij lagen. Dus de ene keer om vrij te improviseren en een andere keer om hard te swingen. Ik deed en doe altijd alleen maar de dingen waar ik zin in heb. Dat siert je misschien niet altijd, mensen zweren nu eenmaal bij bepaalde zaken. Met mijn kwartet met Jesse van Ruller, Frans van der Hoeven en Martijn Vink probeer ik alle invloeden bij elkaar te krijgen. Daar is meer sprake van een eenduidig beeld.”

Het Jasper Blom Quartet en gast Bert Joris speelden in december 2015 in Paradox Tilburg.

In 2015 begon Jasper Blom aan een project over de Vlaamse polyfonisten, met muziek uit de Middeleeuwen en de Renaissance. Grofweg geplaatst tussen 1200 en 1600. Hij legt er een verbinding tussen oude muziek en jazz. Het ligt in de bedoeling dat hier tien cd’s over uitkomen. Twee hebben het levenslicht al gezien: één met de Vlaamse trompettist Bert Joris, de tweede met trombonist Nils Wogram. Zit het er nog in dat de reeks wordt afgemaakt? “De eerste twee cd’s zijn uitgebracht door het Londense label Whirlwind Recordings. Voor ons is het geweldig dat een buitenlands label dit oppikt. We gaan graag met Whirlwind verder.”

Jasper Blom in actie tijdens Jazz in Duketown 2015.

Voor de avond van 4 december, als de Buma Boy Edgar Prijs 2019 aan Jasper Blom wordt uitgereikt, heeft de laureaat al plannen. “Ik wil een aantal zaken uitproberen. Ik treed in elk geval op met mijn kwartet, waarmee ik wil vooruit kijken. Voorts wil ik het derde project in de reeks Vlaamse polyfonie uitbrengen, ditmaal met als gast pianist Pablo Held. Via het conservatorium van Amsterdam waar ik les geef (Jasper Blom is er hoofdvakdocent jazzsaxofoon, rvdh) heb ik al een langdurige band met multi-instrumentalist Dick Oates, die elk half jaar bij ons komt lesgeven. Dick is een ontzettend intrigerende figuur. Hem heb ik er dan ook graag bij, evenals trompettist Ian Cleaver. Hij won het Prinses Christina Concours en is een van de grootste talenten van de laatste jaren. Maar ik ben nog volop bezig, misschien plan ik nog twee of drie andere dingen.”

Jan-Willem van der Ham en Jasper Blom tijdens een concert in oktober 2017 in Antwerpen.

De jury van de Boy Edgar Prijs noemt Jasper Blom een ‘filosofische realist’. Heeft hij enig idee wat de scherprechters daarmee bedoelen? “Nee”, lacht hij. “Of misschien toch wel een beetje. Bij de muziek die ik schrijf probeer ik altijd na te denken hoe ik die in de context van jazz kan plaatsen. Tegelijk probeer ik haar zodanig uit te voeren dat de muziek voor de band niet vreemd of gek is. Dat het klopt voor de musici die ik om me heen verzamel. Ik houd van een groter idee achter een stuk. Dat er thematiek in zit die verder gaat dan: dit is nu eenmaal geschreven en dat is het dan. Ik neem mensen liever mee naar een plek waar ze nog niet waren. Ik probeer een eigen taal te verzinnen en ze daarin mee te voeren.”

RINUS VAN DER HEIJDEN
Foto’s GEMMA KESSELS

De Buma Boy Edgar Prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een musicus die zich reeds geruime tijd onderscheidt door zijn opmerkelijke verdiensten op creatief gebied, waarmee hij of zij een waardevolle bijdrage levert, of heeft geleverd aan de Nederlandse jazz- en geïmproviseerde muziekscene.

De jury van de Buma Boy Edgar Prijs 2019 bestaat uit
Linda Bloemhard (hoofd Jazz, Codarts Rotterdam),
 Marieke Meischke (festivalproducent/programmeur en docent ArtEZ Arnhem Enschede Zwolle), Melchior Huurdeman (redacteur VPRO Vrije Geluiden tv), Perry Lehmann (zakelijk leider Projazz Den Haag),
 Bartho van Straaten (programmeur muziekpodium Paradox Tilburg).

 

BOY EDGAR PRIJS

 

Lees terug op JazzNu
‘Jasper Blom brengt oude muziek en jazz samen’

 

 

Previous

Tijs Klaassen (rondetijd 6.17,20)

Next

Kim Versteynen nog altijd de boer op met nieuwe cd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook