De organisatie van North Sea Jazz, dat dit jaar van 12 tot 14 juli in Rotterdam Ahoy plaats vindt, heeft de eerste namen van artiesten die zullen optreden, bekend gemaakt. Naast de gebruikelijke popconcerten is er ook voor jazzliefhebbers weer genoeg te halen.

 

Chucho Valdés
Chucho Valdés

Van de artiesten die zich in het grijze gebied tussen pop en jazz bewegen vallen op Janelle Monáe, Jamie Cullum, Joe Jackson en de Amerikaanse band Toto. Ook de enigszins omstreden activistische Lauryn Hill zal haar opwachting maken.

Historische en iconische musici die komen zijn componist/arrangeur Burt Bacharach (90) en  pianisten Abdullah Ibrahim (85) en Chucho Valdés (77).

Burt Bacharach

Voor pianiste/vocaliste Diana Krall is een plusconcert gereserveerd. Multi-talent John Zorn komt met een marathonconcert met veertien ensembles die meer dan vijftig verschillende composities uit Zorns omvangrijke muziekboek The Bagatelles zullen uitvoeren.

Liefhebbers kunnen verder uitkijken naar zanger Bobby McFerrin, pianisten Danilo Perez, Michel Camilo, Shai Maestro, de Zweedse veteraan Bobo Stenson en nieuwkomer Christian Sands. Gevestigde jazzmuzikanten als trompettisten Avishai Cohen en Ambrose Akinmusire, saxofonisten Chris Potter, Joshua Redman, Bob Reynolds (van Snarky Puppy), en Kamasi Washington zijn van de partij.

Christian Sands

Van de Nederlandse musici is nog alleen bekend dat New Cool Collective komt.

Tekst en foto’s TOM BEETZ

 

www.northseajazz.com

 

Previous

Strictly Bass trekt basgitaar zijn diepe konijnenhol in

Next

Spinifex’ Soufifex en de lokroep van de Soefimeesters

Lees ook