Klein begonnen, klein gebleven, maar o zo fijn. Dat is het belangrijkste kenmerk van het platenlabel Jazz in Motion Records, dat 25 jaar bestaat. Oprichter is contrabassist en componist Toby Overwater, die de kwart eeuw bestaan viert met het uitbrengen van drie cd’s. Zo immers vier je als Klein Duimpje je jubilea.

 

Tony Overwater, oprichter en initiator van Jazz in Motion Records. Foto Gemma Kessels

Klein Duimpje, maar dan in overdrachtelijke zin. Want al heeft Jazz in Motion in 25 jaar slecht 27 albums uitgebracht, de inhoud ervan vormt een substantieel deel van het Nederlandse jazzerfgoed. Oprichter Tony Overwater had in 1994 immers maar één wens: een label in het leven roepen dat onafhankelijk van de grote platenmaatschappijen – ja, die waren er toen nog – zijn muzikale hartenwens kon bewerkstelligen: muziek vastleggen en verspreiden op het grensvlak van jazz en improvisatie.

GEDENKWAARDIG

Jazz in Motion bracht gedenkwaardige albums uit. Orient Express bijvoorbeeld, de eerste cd die het Yuri Honing Trio met de Libanese zangeres Rima Khcheich opnam en de opstap vormde voor een hele nieuwe stroming in Nederland, een mengvorm van Arabische- met Nederlandse geïmproviseerde muziek. Het Nederlandse label werd voor Rima Khcheich in de loop der jaren zo’n beetje haar ‘thuislabel’, want de vocaliste bracht diverse albums met haar zo indringende muziek bij Jazz in Motion uit.

Kamhan Kalhor heeft inmiddels een strakke band gesmeed met Tony Overwater. Foto Gemma Kessels

Ook behoort Group of Friends van Joost Lijbaart tot de speerpunten van het in Amsterdam gevestigde label, evenals Meet Your Demons van Yuri Honing Wired Paradise, Ellington Suites van het Tony Overwater Trio en Calefax Reed Quintet, Yuri Honing/Misha Mengelberg en The Contemporary Fortepiano van het Rembrandt Frerichs Trio. Het is echter niet allemaal Honing/Overwater wat de klok slaat. Opmerkelijk in de collectie zijn ook Kikker Swingt van het Overwater Quintet met Max Velthuijs en Meltdown van Agog Zapp. Ook bracht het label het eerste duo-album One van Joost Lijbaart en Wolfert Brederode uit.

Tony Overwater was voorloper toen het ging om de vermenging van klassieke Arabische muziek met Nederlandse improvisatiemuziek. Een juweel daarin schiep hij met het album Om de oude wereldzee. Vijf jaar geleden introduceerde hij Salon Joussour. De naam is afgeleid van de Parijse salons-chantant waar in de jaren twintig van de vorige eeuw kunstenaars, intellectuelen en musici elkaar inspireerden. Met Salon Joussour wil Tony Overwater de Arabische muziek bij het Nederlandse publiek introduceren. Na initiatiefnemer Overwater volgden anderen in zijn kielzog, maar inmiddels is híj wellicht de gewildste muzikale partner voor Arabische, Perzische en andere internationale musici. Zijn kennis van voornoemde muzieksoorten leidde ook tot een artistiek adviseurschap van het NewLands Festival.

Atzko Kohashi speelt mee op een van de drie nieuwe jubileum-cd’s van Jazz in Motion. Fotograaf onbekend

DRIE CD’S

Vanwege het zilveren jubileum van Jazz in Motion Records komen drie nieuwe cd’s uit, waarop onder andere de Japanse pianiste Atzko Kohashi, kamancheh-virtuoos Kayhan Kalhor en de in Nederland wonende componist en ud-speler Nizar Rohana te horen zijn. Het gaat om volstrekt verschillende eerste opnames met wereldmusici. Zo werd Virgo, van de Japanse pianiste Atzko Kohashi met Tony Overwater en trompettist/flugelhornspeler Angelo Verploegen live opgenomen op een tweesporen analoge band, enkel en alleen om de intensiteit en spontaniteit van de muziek te garanderen.

Het tweede album, It’s Still Autumn is het eerste album van het Rembrandt Frerichs Trio met kamancheh-bespeler Kayhan Kalhor. De derde cd is van de nieuwe groep van ud-speler en componist  Nizar Rohana, het Madar Ensemble. Dit kwartet bestaat uit klarinettist Maarten Ornstein, Jasser Jaj Youssef (viola d’amore/viool), Tony Overwater en percussionist Nasser Salameh. Ook hier is de samensmelting van westerse en arabische muziek, waarbij schoonheid en kwaliteit voorop staan, ruimschoots te beluisteren.

RINUS VAN DER HEIJDEN

Op 12 juli opent het Rembrandt Frerichs Trio, mét Tony Overwater en Kayhan Kalhor het North Sea Jazz Festival 2019 in Rotterdam.

De cd’s  It’s Still Autumn en Virgo komen beide op 5 april uit bij Jazz in Motion Records. Distributie geschiedt via New Arts International.

www.jazzinmotion.com

www.tonyoverwater.com

Previous

Maartje Meijer (rondetijd 7.09,30)

Next

Black gospel voor tweede maal van stal gehaald

Lees ook