De St.-Jansbasiliek in Laren waar het Black Gospel Concert werd gehouden.

Gospel. Een van de bronnen waaraan jazz zich laafde om de muziekvorm te worden die zij nu is. Hoewel gospel als basis van jazz volledig naar de achtergrond is verdrongen en zij behalve als religieuze uiting nauwelijks nog podia verovert, kent Nederland wellicht een beginnende traditie met het ‘Black Gospel Concert’.

 

G-roots, het koor dat gospelmuziek onder de aandacht brengt.

Het werd deze avond voor de tweede maal gehouden in de Sint-Jansbasiliek in Laren. Het evenement, in handen van een commercieel marketingbureau, moest het op de eerste plaats hebben van uiterlijkheden: veel kaarslicht, met buiten de kerk kramen voor koffie, thee en wijn.

Michael Varekamp begeleidde G-roots live in Laren.

Maar binnen trad G-roots op, een zogeheten black gospelkoor dat werd begeleid door vooral trompettist Michael Varekamp en zangeres Joy Wielkens. Beiden verwierven bekendheid door Lady Sings The Blues en Louis!, odes aan Billie Holiday  en Louis Armstrong. Dit alles gezet op gemakkelijk te consumeren muziek, met theaterinvloeden die de toeschouwer loom onderuit lieten zakken.

Joy Wielkens was de andere live-solist in Laren.

Bij G-roots is het niet anders. G-roots wil swingen als de beren, houdt zich vooral bezig met black gospel en mengt daar uitstapjes naar andere muziekstromingen tussendoor. Ballads verdienen een even grote plaats als de opzwepende klanken van black gospel. De akoestiek van de St. Jan deed de rest.

Deze carrousel van foto’s geeft een sfeervol beeld van de Black Gospel Night.

 

REDACTIE
Foto’s RANJANI NIROSHA

Black Gospel Concert
St.-Jansbasiliek Laren, 29 maart ’19

Koor G-roots
Michael Varekamp – trompet
Joy Wielkens – zang

 

www.michaelvarekamp.nl

Previous

Feest bij platenlabel Jazz in Motion levert drie nieuwe cd’s

Next

All Ellington steekt Duke Ellington naar de kroon

Lees ook