Ze waren met hun 290-en, de geldschieters die het Tilburgse Paradox aan een sjieke Steinway B-211 concertvleugel hielpen. Of ze er zondag allemaal zijn is niet te hopen, want muziekpodium Paradox waar die nieuwe vleugel is ondergebracht, kan zo’n capaciteit niet aan. Een deel echter zal komen opdraven, alsmedehet puikje van de zalm wat betreft jazzpianisten. Plus natuurlijk de vaste Paradoxgangers die nu wel eens willen horen hoe zo’n nieuwe vleugel klinkt. 13 januari is de dag waarop de Steinway B-211, in vaktermen ‘de perfecte vleugel’, wordt gepresenteerd.

Een collage van personen en zaken die de nieuwe Steinway-vleugel voor Paradox ter harte gaan.

Paradox kreeg in het korte tijd voor elkaar. Er moest 49.000 euro op tafel komen om de Steinway & Sons B-211 binnen de muren te halen. Voor dat bedrag heb je geen nieuw instrument, want dan moet je toch snel aan zo’n 120.000 euro denken. Maar bij het Steinway Center Nederland in Alkmaar vonden Jeroen van Vliet en andere leden van een commissie die in het leven is geroepen om de oude piano van Paradox te vervangen, een B-211 van amper vijf jaar oud. Met een prijskaartje van zeventig mille. Er werd afgelopen voorjaar al een optie op het instrument gedeponeerd, in afwachting van het vergaren van de aankoopprijs.

GROOT SUCCES

Voornoemde commissie besloot zich te wenden tot Voordekunst, het platform voor crowdfunding in de creatieve sector. Met groot succes. Het beoogde bedrag wat binnen gehaald zou moeten worden was 49.000 euro: toen eind december de actie werd afgesloten hadden 290 geldschieters 60.475 euro bij elkaar geharkt. Dus: kopen maar. Een gedenkwaardige daad, want niet elk muziekpodium beschikt zomaar over een Steinway & Sons. Volop reden dus voor een feestje. Dat vindt zondag 13 januari plaats. Met als stralend middelpunt de nieuwe Steinway B-211.

De nieuwe B-211 concertvleugel van Steinway & Sons, zoals hij nog in de showroom van het Steinway Center Nederland in Alkmaar stond.

Plus prominente bespelers ervan: Wolfert Brederode, Martin Fondse, Harmen Fraanje, Rembrandt Frerichs en Jeroen van Vliet treden zondag aan om de roemruchte Steinway-vleugel aan den volke bekend te maken. Naast hen maken (klassieke) pianiste Hanneke van Overbeek, trompettist Eric Vloeimans, altsaxofonist Paul van Kemenade, altviolist Oene van Geel, contrabassist Eric van der Westen en zangeres Sanne Rambags het feestprogramma van deze Estafettemiddag compleet.

Een nieuwe piano stond allang op het verlanglijstje van Paradox. De Yamaha die nu in gebruik is, staat er al twintig jaar. Hij is niet helemáál versleten, maar de ‘vrije jongens’ die hem in de loop der jaren tijdens concerten bespeelden, hebben hun sporen nagelaten. Er moest van zowel de zijde van Paradox als van de kant van de bespelers ervan een nieuw instrument komen. Waarbij de hartenwens was dat het een Steinway & Sons zou worden.

BROEDPLAATSEN

De oude Yamaha-vleugel is naar de bovenverdieping van Paradox verhuisd, waar op korte termijn broedplaatsen verschijnen waar talenten zich kunnen ontwikkelen, professionele musici worden ondersteund en volgende generaties musici zich kunnen melden. Deze broedplaatsen gaan heel Zuid-Nederland beslaan.

RINUS VAN DER HEIJDEN
Foto’s en video GEMMA VAN DER HEYDEN

 JazzNu had vorig jaar een interview met de oude, verongelijkte Yamaha-vleugel van Paradox. Lees en huiver HIER nogmaals.

www.paradoxtilburg.nl

 

Previous

Stranger than Paranoia verdient nog lang leven

Next

Philipp Rüttgers creëert niet te gemakkelijk sprookje

Lees ook