‘inJazz’ is de naam van een nieuw radioprogramma, dat jazz en wereldmuziek de aandacht wil geven die ze verdienen. Het gaat om een initiatief van Buma Cultuur, dat samenwerkt met presentator en producer Co de Kloet. De uitzendingen starten op de zaterdagavond van 3 februari en krijgen een wekelijks vervolg.

Co de Kloet is in het land van de jazz geen onbekende. Tot januari vorig jaar verzorgde hij op de publieke omroep een jazzprogramma onder de naam Co Live. Om diverse redenen stapte hij op en zette Co Live op zaterdagavonden verder bij de Concertzender. “Ik ben onder meer bij de publieke omroep – in goed overleg – weg gegaan omdat het jazzaandeel daar steeds kleiner werd. Bij de Concertzender kon ik Co Live voortzetten. Ik ben er niet in dienst en het kostte me weinig moeite omdat ik het programma in eigen beheer samenstel. Ik wilde jazz vaker op de radio krijgen. En toen ik in gesprek raakte met Buma Cultuur, dat het als een van zijn opdrachten ziet om Nederlandse muziek te promoten, bespraken we mijn idee en kwam er deze samenwerking uit voort.”

Co de Kloet. Foto Fabian

Co de Kloet opperde richting Buma eens vanuit een andere richting te denken. “Laten we de zaak eens omdraaien, stelde ik voor. Niet meer van uitsluitend één afzender uitgaan, maar van meerdere. Door nieuwe ontwikkelingen zijn er veel meer mogelijkheden om uit te zenden. Dus niet meer Co Live voor uitsluitend de Concertzender maken, maar ook aanbieden aan wie dat programma wil. Zoals regionale omroepen, websites of podcastplatforms.”

inJazz Radio, met Co de Kloet is de volledige naam van het nieuwe initiatief. De presentator benadrukt dat het niet voortkomt uit de acties die vorig jaar onder aanvoering van Fleurine Verloop werden gehouden, om jazz op de publieke omroep te behouden. “Ik vind de acties van Fleurine heel sympathiek en sta er volledig achter. Maar ik zocht al langer naar een manier om jazz vaker uit te zenden. Daaruit is inJazz Radio voortgekomen.” Co de Kloet stelt het programma telkens samen in samenspraak met Mark van Schaick, eindredacteur en genremanager klassiek, jazz en world bij Buma Cultuur. 

Co de Kloet werkt als radioprogrammeur en -presentator volgens de zogeheten sandwichformule: herkenbare muziek koppelen aan nog onbekende en/of zojuist uitgekomen albums. Die formule doet ook opgang bij inJazz Radio. “Ik maak programma’s met Nederlands repertoire”, zegt De Kloet. “Maar eens in de zoveel tijd ga ik ook live-programma’s samenstellen. Programma’s zoals vroeger bij Nick Vollebregts Jazzcafé. Voor inJazz Radio worden dit specials. De eerste is op zondagmiddag 4 februari in het Brinkhuis in Laren met Monica Akihary en Niels Brouwer, Ronald Snijders met gitarist Andro Biswane, pianist/componist Micah Graves en Eran Har Even.” 

De tweede live-uitzending is op 4 maart met het nieuwe Mark Haanstra-Rembrandt Frerichs Quartet dat Jamie Peet en Chris Cheek meebrengt en voorts met het Coen Molenaar Trio en Ben van den Dungen Trio. Ook weer vanuit het Brinkhuis in Laren. Op beide data vinden de opnamen plaats tussen 14 en 16 uur.

RINUS VAN DER HEIJDEN

Previous

Boi Akih onderscheidt zich opnieuw van elke andere stijlgenoot

Next

Sylvie Klijn en Lea Gasser: zoals motten rondom het licht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook