Al tijdens de aanloop naar de geboorte van het Music Film Festival vorig jaar, wist initiatiefnemer en programmeur Gerard van den Broek dat er vervolgedities zouden komen. Nu is het zover: op 1, 2 en 3 september volgt editie twee van het evenement in Tilburg.

Pink Floyd in 1967 met Roger Waters, Rick Wright, Nick Mason en Syd Barrett.

Wederom op vier locaties, al hadden dat er ook meer kunnen zijn. Maar vier is prima, aldus de programmeur: de bioscopen Cinecitta en Pathé en de jazz- en poppodia Paradox en 013. “Concertzaal Tilburg had ook willen aansluiten, maar die zaal is zó groot, daar zijn wij nog te klein voor. Mijn doel is: steeds meer uitbreiden, maar wel langzaam. Intussen zijn de podia zo enthousiast, dat er met name op zaterdag en zondag meer films zijn geprogrammeerd.”

Jazzliefhebbers komen zeker aan hun trekken bij de tweede editie van het Music Film Festival. “In Paradox vertonen we Music for Black Pigeons over veertien jaar uit het leven van de Deense gitarist Jakob Bro. Deze film draait heel erg om de liefde voor muziek. Meteen na afloop verzorgt Jakob Bro een soloconcert in Paradox. Hetzelfde gebeurt later in het festival als Joost Patocka met zijn hele band aantreedt voor een speciaal programma met stukken van drummer Max Roach. Ook in Paradox. Joost treedt op na de vertoning van Max Roach: The Drum also Waltzes.”

Max Roach is de hoofdpersoon in de film ‘Max Roach: The Drum also Waltzes’.

Paradox vertoont op de festivalzaterdag Inside Scofield, een door hemzelf vertelde reis door zijn leven. “We hebben geprobeerd Scofield naar Tilburg te krijgen, maar dat lukte niet. In zijn plaats komt regisseur Jörg Steineck, die Scofield intensief volgde op vele van zijn tournees. Op vragen uit het publiek zal hij zeker antwoorden weten.”

Ook blues krijgt aandacht en wel met de film Born in Chicago en de aanwezigheid erna van de Nederlandse Chicago-blues-vertolker Robbert Fossen. De film handelt over de geschiedenis van de Chicago-blues, verteld door Dan Aykroyd van The Blues Brothers. Robbert Fossen komt vertellen waarom de Chicago-blues zo’n bijzondere muziekstijl is en speelt later op de avond live in Pathé.

De Heerlense hip-hop-danser en b-boy Marciano is zo bezeten van de Newyorkse b-boy Born, dat hij hem in Amerika ging opzoeken. De daarover gemaakte documentaire Marciano X Born gaat in première tijdens het festival. Daaraan gekoppeld is Stretch and Bobbito te zien, over de gelijknamige radio-dj’s die in de jaren negentig onder andere de toen nog onbekende hiphoppers Eminem, Jay Z en The Fugees introduceerden.

Jakob Bro werd veertien jaar gevolgd voor de film ‘Music for Black Pigeons’.

Music Film Festival wordt op 1 september geopend met de film Knowing the Score, die zijn Nederlandse première beleeft. De vrouwelijke dirigent Simone Young staat erin centraal. Haar rol staat centraal in de film Tar en wordt vertolkt door Cate Blanchett. Zij raakte tijdens de opnamen zó geïntrigeerd door de Australische, dat zij de documentaire film ook financierde. “Wij brengen nu de Nederlandse première van deze film”, zegt Gerard van den Broek. We hebben geprobeerd Simone naar Tilburg te krijgen, maar helaas…”

Pop, jazz, rock, acid, metal, blues, klassiek, het zit allemaal verscholen in de negentien films en twee concerten die Music Film Festival omvatten. Stamping Ground over het legendarische Holland Pop Festival in Kralingen in 1970, die vorig jaar vertoond zou worden, is dit jaar aan de beurt. De Nederlandse popgroep Supersister trad er op, voorman Robert Jan Stips komt naar Tilburg om over ‘zijn’ groep en Kralingen te praten én om te spelen.

Opvallend zijn ook de vertoningen van Have You Got It Yet: Syd Barrett over de gelukkig maar knettergek geworden mede-oprichter van Pink Floyd én de komst van Alain Johannes & Band. “Ik vind het geweldig dat Alain Johannes naar 013 komt. Zijn muziek zit tegen metal aan. Hij is een heel bijzondere bassist die was betrokken bij Queens of the Stone Age en Them Crooked Vultures. Hij begint zijn Europese tournee op ons festival. Jan Douwe Kroeske doet een interview met hem en daarna speelt Alain Johannes een volledig concert met de band Iron Jinn.”

Aan John Scofield is de film ‘Into Scofield’ gewijd.

The Story of Countdown en Golden Earring Clips moeten publiekstrekkers worden, verwacht Gerard van den Broek. Countdown-presentatrice Simone Walraven komt de tweedelige documentaire over het roemruchte radioprogramma inleiden. Filmregisseur Dick Maas en Earring-basgitarist Rinus Gerritsen werpen hun licht op de gerestaureerde videoclips van Golden Earring.

De zekerheid dat er een tweede editie zou komen, berust op het uitgangspunt van Gerard van den Broek dat muziekfilms een betere plaats verdienen in het culturele landschap. “Vorig jaar was het vooral zoeken en onderhandelen. Dit jaar kregen we veel meer films aangeboden. De eerste editie trok zeshonderd betalende bezoekers. Ik ben ervan uitgegaan dat de eerste jaren niet kostendekkend zullen zijn. Ik heb eigen geld in het festival gestopt. Ikzelf vind zo’n festival een heel goed idee, maar of anderen dat ook vinden weet ik niet. Ik zoek dringend sponsoren.”

Dan Aykroyd vertelt over de geschiedenis van de Chicago blues in de film ‘Born in Chicago’.

Voor muziekfilms is in Nederland weinig plek, zegt de programmeur. “In de bioscoop zie je alleen succesvolle films als die over Elvis Presley, Abba en Cesária Évora. Ze worden zo’n twee weken vertoond en zijn dan weer weg. Ik vind het nodig ook films te laten zien die het publiek niet halen. Door die te bundelen geef je ze meer aandacht. En als je ook nog de makers kunt halen, krijgt de muziek weer meer aandacht. Misschien zijn ze daardoor later in de bioscoop ook succesvol. Ik hoop dat het festival een ijsbreker wordt naar een groter publiek.”

RINUS VAN DER HEIJDEN

www.musicfilm.nl

Previous

Jazz au Broukay: via muziek naar een vreedzame samenleving

Next

Sjoerd van Eijck (rondetijd 4.56,52)

Lees ook