Het Belgische Jazz au Broukay afficheerde zich dit jaar als een festivalletje met een hang naar een vreedzame samenleving. ‘De context van ons festival is in harmonie met de vibes die vooral jazzmuziek wil overbrengen’, zo luidt het credo. Fotograaf Jeanschoubs ging twee dagen op zoek naar deze filosofie. Hij drukt die uit in zijn foto’s.

Heidi Bayer

De eerste dag stond Jazz au Broukay in het teken van percussie- en drummuziek. Die werd ingevuld door twee generaties jazzmusici: Olivier Chavet en Mimi Verderame.

Olivier Chavet

Olivier Chavet staat dichtbij de natuur, omdat hij als landbouwkundige is afgestudeerd. Hij heeft echter altijd natuur en muziek gecombineerd. Zijn jongste album Racines (Wortels) getuigt ervan.

Mimi Verderame

Chavet is geboren in Aken, opgegroeid in België en afgestudeerd aan het Conservatorium van Maastricht. Zijn muziek van dit moment is een ode aan de natuur en de rust die veel mensen zo graag opzoeken.

Werner Lauscher

Tijdens zijn concert deze avond vormden de bugel van Heidi Bayer en de elektrische gitaar van Daniel Chavet de frontlinie van de muziek.

Daniel Chavet

Mimi Verderame is een oudgediende aan het worden aan het Belgische jazzfront. Voor deze gelegenheid liet hij zich omringen door (eveneens oude rot) contrabassist Nicolas Thys en jonge hond Gideon Tazelaar, tenorsaxofonist van professie.

Gideon Tazelaar

Dit Euroregionale trio zocht het in de mix van jazzstandards, eigen composities en moderne- en latijns aandoende ritmes en melodieën.

Gipsy Swing was het thema, waaronder twee concerten op zaterdag stonden geprogrammeerd: Feigeli Prisor Trio en Schmitt/Dupont/Tripodi Trio.

Samson Schmitt

Feigeli Prisor had violist Wattie Rosenberg uitgenodigd. Dat kon niet anders betekenen dan dat het trio de zo kenmerkende gipsy swing naar een nog hoger niveau tilde.

Feigeli Prisor

Gitarist Feigeli Prisor komt uit Nuenen, hét broeinest van de uitgebreide Rosenberg-familie die zo schatplichtig is aan Django Reinhardt. Prisor draagt door zijn excellente spel daadwerkelijk bij aan de roem die de Rosenbergs van vader op zoon en zoon en zoon overdragen.

Alexandre Tripodi

Een piano in gipsy muziek, daar moet je vaak lang naar zoeken. Het trio Schmitt/Dupont/Tripodi heeft er een in zijn midden en die wordt door Johan Dupont bespeeld of de wereld ervan afhangt.

Johan Dupont

Dit trio behoort tot de jongste uitvoerenden in de wereld van de gipsy jazz. Gitarist Samson Schmitt en violist Alexandre Tripodi waren al eens eerder te gast op Jazz au Broukay, maar met dit trio werden nieuwe dimensies aangetikt.

REDACTIE
Foto’s JEANSCHOUBS

JAZZ AU BROUKAY

Bassenge (B), 18 en 19 augustus ’23

Olivier Chavet Quintet
Heidi Bayer
– bugel
Daniel Chavet – gitaar
Igor Gehenot – piano
Werner Lauscher – contrabas
Olivier Chavet – slagwerk

Mimi Verderame Trio
Mimi Verderame
– piano
Gideon Tazelaar – tenorsaxofoon
Nicolas Thys – contrabas

Feigeli Prisor Trio feat. Wattie Rosenberg
Feigeli Prisor
– gitaar
Sendelo Schäfer – gitaar
Fremdo Rosenberg – contrabas
Wattie Rosenberg – viool

Schmitt/Dupont/Tripodi Trio
Samson Schmitt
– gitaar
Johan Dupont – piano en trompet
Alexandre Tripodi – viool

www.jazzaubroukay.be

Previous

Gloedvol eerbetoon aan Felix Hildenbrand bij On the Roof

Next

Music Film Festival beleeft als ijsbreker zijn tweede editie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook