Voor de achtste maal wordt in een uithoek van Amsterdam-Noord de reeks Zomerconcerten gehouden van het zo typische On the Roof. Jazz en wereldmuziek, met die twee typeringen vang je heel veel muziek en die komt ook tot uitdrukking in de serie van acht concerten, die worden belegd op het dak van HoogtIJ, een bedrijfspand aan de Johan van Hasseltweg. Het eerste concert vond al plaats op 1 juni, op 14 juni volgt een van de hoogtepunten van de serie: een optreden van gitarist Jean-Paul Bourelly.

 

Een sfeerfoto van een eerdere editie van On the Roof. Foto On the Roof

Eind jaren negentig stond hij er ineens: de Amerikaanse snarenvirtuoos Bourelly. Wellicht bracht zijn cd Boom Bop hem de roem waarnaar hij al vanaf 1979 viste. Hij verhuisde toen naar New York en kwam snel in aanraking met avantgardisten als Archie Shepp, Elliott Sharp, David Torn en Muhal Richard Abrams. Hij nam al negen albums op en toen kwam er in 2000 opeens Boom Bop. Mét Archie Shepp, Henry Threadgill, Reggie Washington en de schitterende zingende verhalenverteller Abdourahmane Diop. Boom Bop is een intrigerend muziekwerk dat is gebouwd op de ontwikkelingen in de jazz van de jaren negentig. Maar nu, twintig jaar na datum, nog zo eigentijds klinkt alsof de plaat gisteren is uitgekomen.

KLEPPERS

Jean-Paul Bourelly komt naar On the Roof met het trio Kiss the Sky. Daarin ontbreken de kleppers van Boom Bop, maar Kenny Martin (de vroegere drummer van Defunkt) en Daryl Taylor, die werkte met Archie Bell and the Drells en Jabo Starks & Clyde Stubblefield, zijn ook niet te versmaden. Bourelly, die door de muziek van Jimi Hendrix voor de elektrische gitaar koos, heeft ook een andere belangrijke achtergrond. Zijn grootmoeder onderwees hem in Yorubamuziek. Dit is de belangrijkste stroming in de West-Afrikaanse drumtraditie. De muziek uit Nigeria, Togo en Benin werd later opgepikt door Afro-latin- en Caribische musici, die haar wereldwijde bekendheid gaven. Bourelly’s spel is nog altijd doordrenkt van invloeden van de Yoruba.

Het dak van HoogtIJ in Amsterdam-Noord is de centrale plek van On the Roof. Foto Arkady Mitnik

Jean-Paul Bourelly als gitaarvernieuwer. In flagrante tegenstelling tot het kwintet Dutch Jazz Heroes, dat uit Nederlandse jazzpioniers bestaat: Ack van Rooyen, Bart van Lier, Berend van den Berg, John Engels en Ruud Ouwehand. En daar tussendoor de meest uiteenlopende muziek. Dat is een van de kenmerken van On the Roof, waarin het concept wordt omsloten door jazz, wereldmuziek en vooral improvisatiemuziek.

DAAHOUD SALIM

Verrassend in de programmering is wellicht de komst van het Daahoud Salim Quintet. Dit ensemble van de Spaanse pianist Daahoud Salim kwam in 2015 tot stand doordat studenten van de Jazzafdeling van het Conservatorium in Amsterdam zich verenigden. Het kwintet won al de eerste prijs tijdens de GETXO International Jazz Competition, terwijl Salim in 2017 werd uitgeroepen tot winnaar van de B-Jazz International Contest. In deze groep huist drumster Sun-Mi Hong, die dit jaar met zangeres Sanne Rambags de Young Vips Tour gestalte gaf.

Sanne Rambags is ook te horen in On the Roof 2019. Zij staat geprogrammeerd met het trio Under the Surface, dat alleen maar positieve kritieken tot zich mag nemen. En wat te denken van een andere zangeres, Simin Tander, die een duo vormt met gitarist David Golek. Wat het element wereldmuziek betreft valt de komst op van Neco Novellas uit Mozambique en Abel Selaocoe uit Soweto. Zij sluiten de Zomerconcerten op 7 september af.

On the Roof biedt uitzicht op het IJ en de skyline van Amsterdam. Foto On the Roof

On the Roof heeft zich in de voorgaande edities pijlsnel gevestigd in het grote muziekaanbod dat Amsterdam kent. In een soort huiskameromgeving kunnen bij elk concert zo’n honderd liefhebbers genieten van uiterst diverse muziek plus een schitterend uitzicht over het IJ en een deel van de skyline van de hoofdstad. Ondanks dat artistiek directeur, programmeur en initiator Felix Hildenbrand zijn persoonlijke voorkeuren zwaar laat meewegen in de uiteindelijke programmering, kun je ook stellen dat de lijst van aangekondigde musici elk jaar weer een afspiegeling is van hetgeen zich in allerlei hoeken en gaten in muziekmetropool Amsterdam afspeelt.

DRIEGANGENMENU

Voor het eerst in zijn bestaan biedt On the Roof dit jaar de mogelijkheid voor aanvang van de concerten gebruik te maken van een biologisch driegangenmenu.

RINUS VAN DER HEIJDEN

On the Roof
Dak van gebouw HoogtIJ (bedrijfspand ‘Op Zeezand’), Johan van Hasseltweg 39, Amsterdam-Noord

14 juni               Jean-Paul Bourelly – Kiss the Sky

28 juni               Ernst Reijseger

12 juli                David Golek & Simin Tander

26 juli                Trio Açai feat. Hermine Deurloo

9 augustus        Daahoud Salim Quintet

23 augustus      Under the Surface

6 september     Dutch Jazz Heroes

7 september     Neco Novellas / Abel Selaocoe

www.ontheroof.com

Previous

Doek Festival zet zijn muziek twee dagen in de markt

Next

NJA Vriendendag voor de verstokte oudere liefhebber

Lees ook