In november 2023 kwam de Zwitserse zangeres Chiara Schönfeld met haar kwartet Itakiry even op en neer naar Nederland om in TivoliVredenburg een concert te geven. Bijzonder, omdat ze verder nergens in Nederland zou optreden. Die ochtend kregen de bezoekers echter een mailtje dat alle concerten werden geannuleerd wegens een dodelijke steekpartij in TivoliVredenburg. Nu, vijf maanden later, kwam Itakiry alsnog en opnieuw was het voor een eenmalig optreden.

Rafael Jerjen …vervanger…

Deze keer stond ze hoog boven Utrecht uittorend in zaal Club Nine van TivoliVredenburg. Een uitverkocht Club Nine, want hoewel Chiara Schönfeld nog maar net begonnen is met haar carrière als zangeres, is op grond van lovende cd-recensies voor haar debuut-cd, de faam haar vooruit gesneld.

Chiara Schönfeld, voluit Chiara Nolwenn Itakiry Schönfeld, heeft aan de groep haar derde voornaam gegeven. Het betekent ’water dat uit de rotsen stroomt’. Een naam die hout snijdt want als Chiara zelf de rots is, stroomt haar heldere stem als water uit haar keel. Zelf schreef ik in Jazzflits over haar op Sonna Records verschenen album Itakiry dat “zij een kristalheldere stem heeft en met de zuiverheid van bronwater zingt”. 

Chiara Schönfeld en Maris Egli

Chiara opende met Dandelion, hetzelfde openingsnummer als op de cd. Haar stem klonk iets minder helder dan op het album, dat kennelijk beter was opgenomen dan live mogelijk was met de akoestiek van deze kleine zaal. Minder helder betekende niet minder goed. Haar stem had zelfs meer diepte gekregen, klonk meer menselijk zou je bijna zeggen. Het was niet het enige dat verschilde met de cd. 

Inmiddels waren haar pianist en bassist vervangen omdat die met een eigen project bezig waren en geen tijd meer hadden voor haar kwartet. Met name pianist Mischa Mauer had een andere benadering van de muziek. Waar Xavier Almeida op de cd behoedzaam de toetsen beroerde, stortte Mauer zich in de diepte met frisse solo’s en gaf het kwartet daarmee een andere dynamiek. Zijn noten sloten zich rond de stem van Chiara en mengden zich daar niet alleen mee, maar ook met die van bas en drums. 

Mischa Maurer …andere benadering…

Dat de vier musici een intense klik hadden is bijna een understatement. Het kwartet vloeide tot één geheel samen met de stem van Chiara als solist en frontvrouw. Haar teksten gaan vaak over water, gezongen met een stem als bronwater. Water dat een rol speelt in Sailor’s Song waarin zeemeeuwen de weg wijzen. In Rooftops waarin waterkringen verdwijnen en in Water Poem waarin water wonden heelt. Teksten en muziek die singer-songwriter Chiara Schönfeld zelf schreef. Al deze nummers die op haar album zijn te vinden werden gemengd met nieuwe nummers, die inmiddels ook zijn opgenomen. Nummers voor haar nieuwe album dat eind 2025 op Sonna Records zal verschijnen. 

In die nieuwe nummers lijken de teksten nog belangrijker te zijn dan haar zang. De tempi zijn gevarieerder, de woorden nog persoonlijker. Zoals in Pretender waarin Chiara zich afvraagt wat haar rol in de muziek is en van mening is dat ze in de muziekwereld nog zoekende is. In Rather waves than Lines, een van de mooiste nummers van haar nieuwe album, zingt ze over haar creatieve proces van schrijven. In Crystal Gazor dat over haar zoektocht naar zichzelf gaat, is ze nog meer met filosofische vragen bezig. Zoals ook in One to Free waarin ze zich afvraagt of ze een illusie najaagt. 

Chiara Schönfeld …stem als bronwater…

Over haar debuutalbum schreef Rinus van der Heijden in JazzNu dat haar woorden zo persoonlijk zijn dat ze de indruk geven dat je wel heel erg in de privacy van de zangeres treedt. Dat gevoel is er ook bij haar nieuwe nummers. Je kunt de teksten ook overslaan, wordt in JazzNu gesuggereerd. Dat overslaan werd noodgedwongen gedaan in Sturm im Wasserglas. Heel onzeker was Chiari om dat nummer te zingen. Het was haar eerste nummer dat ze in Schwyzerdütsch had geschreven.  Zou dat wel begrepen worden door het publiek? Tekstueel werd dat waarschijnlijk door niemand begrepen, maar met dat schitterende Zwitserduits dat van zichzelf al zingt, werd het een hoogtepunt van haar optreden. 

En dát werd wel door iedereen begrepen.

Tekst en foto’s TOM BEETZ

ITAKIRY

TivoliVredenburg Utrecht, 28 april 2024

Chiara Schönfeld -zang
Mischa Maurer
-piano
Rafael Jerjen
– contrabas
Maris Egli
– drums

www.chiaraschoenfeld.com

Previous

Freek Mulder (rondetijd 4.02,39)

Next

Programmering North Sea Jazz topzwaar van diversiteit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook