Rondom Pinksteren vindt in Raalte het 20e Ribs & Blues Festival plaats (14 t/m 16 mei). Een festival dat zich vanaf het begin kenmerkt als (grotendeels) gratis en afgelopen jaar zelfs verkozen werd tot ‘Beste Bluesfestival van Europa’. Kortom, tijd voor JazzNu om het licht in Raalte en omgeving op te steken en een gesprek aan te gaan met bestuurslid van het eerste uur Rob Telgenkamp.

Het land wordt overspoeld met allerlei festivals, waarvan vele gratis toegankelijk zijn voor het publiek. Wat maakt Ribs & Blues nu tot Ribs & Blues?
Gratis is inderdaad niet meer uniek, inmiddels zijn er daar nog veel meer van in het land. Maar dit draait bijna volledig met inzet van het Raalter verenigings leven. Iedere club of vereniging levert wel mensen. Van barhoofd tot schoonmakers. Vanaf het begin is gesteld: het moet geen ordinair zuipfeest worden, dat was ook een voorwaarde van de toenmalige burgemeester. Soms wat dubbel, want de consumpties zijn wel bepalend voor de budgetten die we hebben. Nog steeds wordt elk jaar de sfeer op het festival beter, daar investeren we ook echt in. Maar ook de organisatie wordt, nog steeds, professioneler. Het is vooral een feest voor de lokale bevolking, waar je met de hele familie naar toe gaat. En daar lopen allerlei min of meer bluespuristen uit binnen- en buitenland tussendoor.

foto Jan Piet Hartman
Rob Telgenkamp: “Eigenlijk dekt de benaming ‘blues en rootsfestival’ inmiddels veel meer de lading.”

Maar helemaal gratis is het toch niet meer, met de betaalde zaterdagavond? Of is die bedoeld om de kosten voor de twee volgende dagen te dekken?
Die betaalde zaterdagavond is er pas veel later bij gekomen. Een dilemma, want enerzijds heb je het spul al klaarstaan, maar ga je dan niet teveel blues over de mensen uitstorten? Daarom hebben we gekozen voor een andere opzet op die avond. Maar ook die programmering verschuift nu steeds meer richting ‘roots’. Eigenlijk dekt de benaming ‘blues en rootsfestival’ inmiddels veel meer de lading.

Telgenkamp ziet dat als een logische ontwikkeling. De hele wereld is in beweging, dus ook de muziekwereld blijft zich vernieuwen en is aan verandering onderhevig. Al levert het hem en zijn collega’s wel regelmatig kritiek op van puristen. Naar verwachting komen er op de zaterdagavond een kleine zesduizend man op het betaalde programma af. Tip van de insider: Het Noordpool Orkest, samen met Waylon en The Blizzards met Tineke Schoemaker. Verder staan Racoon en Uriah Heep op het programma. “Maar eigenlijk zijn die andere 21 optredens ook de moeite meer dan waard”.

Telgenkamp lijkt te weten waarover hij spreekt. Hij is, samen met zakenpartner Frank Satink, medeverantwoordelijk voor de programmering van het regionale Dauwpop en Stoppelhaene. Maar ook het Bevrijdingsfestival Wageningen is klant van zijn inmiddels professionele evenementenbureau, dat uit zeven vaste medewerkers bestaat en gehuisvest is boven zijn café-restaurant in Nijverdal. Maar hij en Satink gaan ook elk jaar op zoek naar nieuwe namen in Austin, Texas. Waarvan er steevast een aantal wordt vastgelegd voor Ribs & Blues.

Het festivalterrein van het Ribs & Blues Festival.
Het festivalterrein van het Ribs & Blues Festival.

Zijn de verwachtingen niet hooggespannen naar aanleiding van de verkiezing tot ‘Beste Bluesestival’ in 2015. Schept dat gevoelsmatig verplichtingen?
Het was vooral een enorme verrassing omdat we niet eens wisten dat we genomineerd waren. Als we dat hadden geweten, waren we de prijs wel gaan ophalen in Londen. Want ook genomineerd zijn is een geweldig compliment. Bedenk dat iedereen onbezoldigd is, dat we gewoon allemaal vrijwilligers zijn. Het geeft echter vooral aan dat we op de goede weg zijn, dat we onze zaakjes voor elkaar hebben. Het bestuur en alle vrijwilligers doen het vooral voor de gezelligheid met als hoogtepunt de gezamenlijke pot bier na afloop. Dus nee, we gaan gewoon verder waar we gebleven waren.

Hebben jullie festivals als voorbeeld?
Nee, want we willen origineel zijn en blijven. We blijven de lat hoog leggen en leggen hem telkens weer wat hoger. We willen steeds meer sfeer op het terrein en dat jaarlijks verder uitbouwen. Eigenlijk zouden we heel graag een echt festivalterrein tot onze beschikking hebben, met grasvelden, aangrenzende camping en een mooie plas water ernaast. Waardoor je die familietraditie nog meer kunt koesteren.

Waarom hebben jullie twintig jaar geleden dan gekozen voor blues en niet voor een popfestival, rock of bijvoorbeeld jazz?
Voor alle duidelijkheid, we waren en zijn niet alleen blues-, maar ook zeker een rootsfestival. Die keuze was eigenlijk een mooi compromis. Iedereen had uiteraard een mening over de muziek, maar over blues waren we het snel eens. Dus werd het blues. Bestuurslid Hans Reinders was dat jaar naar Chicago geweest en had daar van die gigantische barbecues gezien. Die moesten er volgens hem bij voor de sfeer. Dus zo ontstond het ‘ribs’-gedeelte. Wat we vooral wilden, een festival waar we zelf ook naar toe zouden gaan.

Rob Telgenkamp gaat er nog eens goed voor zitten, kijkt zijn gesprekspartner inschattend aan en vervolgt:  “Trouwens, van een beetje experimenteren zijn we niet vies. Zo hebben we ook al een keer Afrikaanse blues uit Senegal gehad. We willen niet te traditioneel zijn, dan wordt het saai. We zoeken graag de randjes op, maar dan wel de kartel- en rafelranden.”

foto Jan Piet Hartman
“Als het weer een beetje meewerkt verwachten we over drie dagen ongeveer vijftig- à zestigduizend mensen.”

Waarom moet ik vanuit Groningen, de kop van Noord Holland, Zeeland of Limburg naar het Ribs & Blues Festival in Raalte komen?
Omdat we naast de traditionele vaste prik ook gratis kennismaking bieden met nieuwe acts waarin wij alle vertrouwen hebben voor de toekomst. Neem Revel in Dimes, die zijn nog helemaal niet te zien geweest in Europa, die hebben we vorig jaar in Austin direct vastgelegd. Echt een mooie, nieuwe ontdekking naast al die hapklare brokken.

In de tent hebben we ook speciale doeken in de nokken hangen, omdat we het geluid immens belangrijk vinden. Als al die eigen geluidsmannetjes er af blijven, gaat het meer dan goed. Onze Harry had het zelfs bij Spyro Gyra ooit voor elkaar om saxofonist Jay Beckenstein te laten verzuchten dat zijn eigen set nog nooit zo mooi had geklonken. En kom vooral niet met de trein, want dan mis je de laatste optredens. Er wordt ook nog aan het spoor gewerkt, dus kom maar gewoon met de auto, of blijf gezellig slapen in de buurt”.

Hoeveel bezoekers verwachten jullie eigenlijk op 14, 15 en 16 mei in Raalte?
Als het weer een beetje meewerkt ongeveer vijftig- à zestigduizend mensen over drie dagen, waarbij op zondag het publiek een keer ‘ververst’. Daarvoor hebben we dit jaar 920 vrijwilligers in touw waarvan ongeveer tweehonderd per dag op het festivalterrein zelf. Al die verenigingen in Raalte zijn gewoon al twintig jaar nauw betrokken bij het organiseren van dit festival.

Voor Telgenkamp zelf geldt dat het organiseren een compleet uit de hand gelopen interesse is. Zoals al eerder aangehaald runt hij boven het café een compleet evenementenbureau, waarvan de expertise ook binnen de vriendenclub die het bestuur is wordt ingezet. Waarbij hij nog eens herhaalt dat je “niet te benauwd in vakjes moet denken maar juist in de volle breedte”. Ook in Raalte worden vragen gesteld over de programmering met een band als Sven Hammond en De Dijk. Maar juist deze bands zijn volgens Rob Telgenkamp R&B ten voeten uit. Bij de een is het bijna “Prince-achtig” en “De Dijk is Nederlandstalige rhythm and blues”.

tekst en beeld JAN PIET HARTMAN

Tips van Rob Telgenkamp :

Zaterdag 14 mei:
Het Noordpoolorkest, 42 man/vrouw sterk samen met
Waylon en The Blizzards met Tineke Schoemaker.

Zondag 15 mei:
Revel in Dimes, voor het eerst in Europa, en Laurence Jones.

Maandag 16 mei:
Tiny legs Tim.

www.ribsenblues.nl

Previous

Spel Rob en Sebastiaan van Bavel bewonderenswaardig

Next

‘Nieuwe’ Count Basie Orchestra imponeert volledig

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook