Muzikanten die hulp zoeken op het gebied van promotie voor het uitbrengen van hun muziek, kunnen een beroep doen op de Stichting New Amsterdam Jazz. Dit jaar voor de tweede keer is daarvoor het Promofonds actief. Bij toekenning worden muzikanten geholpen met een financiële bijdrage van maximaal 1.500 euro voor promotie van hun album. Dit kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor het opnemen of maken van promotiemateriaal of het inhuren van pr-begeleiding. Alle – aan jazz gerelateerde, in Nederland vertoevende – musici die zich melden bij de stichting komen in aanmerking. Dit betekent dat het niet uitmaakt of het om een eerste album of pakweg het vijfde gaat.
Ook musici die hun album in eigen beheer of via een platenlabel willen uitbrengen, kunnen een verzoek indienen voor ondersteuning van de promotie van hun album. Het Promofonds honoreerde vorig jaar negen aanvragen. Daarvoor had het zo’n 15.000 euro beschikbaar. Aanmelding (zie website onderaan dit artikel) kan tot en met 20 november.
Stichting New Amsterdam Jazz is in 2020 opgericht met als doel de in Nederland gevestigde jazzscene te versterken en te verbinden met de rest van de wereld. Daartoe ondersteunt, ontwikkelt en adviseert de stichting NAJ zo’n vijftien initiatieven, bijvoorbeeld door het organiseren van concert(series), het ontwikkelen van albums, co-creëren van muzikale projecten en platforms, het vormgeven en faciliteren van educatieve programma’s, adviseren van andere organisaties en fondsen over het jazzlandschap in Nederland, en het aangaan van (inter)nationale partnerships om een brug te slaan met jazzmilieus wereldwijd. Dit alles doet zij zonder winstoogmerk.
NAJ richt zich onder meer op jonge muzikanten uit de Nederlandse jazzwereld, die het soms aan mogelijkheden ontbreekt om hun carrière verder uit te bouwen. Optreden in vooraanstaande concertzalen of het podium delen met gevestigde musici, is een van de meest effectieve manieren voor hen om meer optredens te boeken en naamsbekendheid op te bouwen. NAJ ontwikkelt daarom verschillende projecten, die (jonge) muzikanten de mogelijkheid biedt tot muzikale uitwisseling met de meest vooraanstaande jazzmuzikanten wereldwijd. En zo hun zichtbaarheid vergroot en helpt in hun carrière. Bijvoorbeeld door concertreeksen, albums, uitwisselingsprojecten, masterclasses en (jeugd) educatieprojecten.
NAJ organiseerde vorig jaar voor het eerst in samenwerking met het Prinses Christina Concours de Jazz Express, een truck die kan worden omgebouwd tot concertzaal met de missie om meer basisschoolkinderen met jazz kennis te laten maken. Ook dit jaar reed de Jazz Express. Voorts heeft NAJ het NY-NL fonds opgezet om projecten te ondersteunen die een verbinding maken tussen New York en Nederland om Nederland internationaal op de kaart te zetten. Hiervoor werkte NAJ samen met het Jazz at Lincoln Center. In Nederland zelf heeft NAJ eerder samengewerkt met Dox Records en ZenneZ Records.
De inkomsten van Stichting NAJ bestaan met name – maar niet uitsluitend – uit subsidies, schenkingen en donaties. Die inkomsten worden vrijwel volledig in hetzelfde jaar besteed. Maximaal tien procent van een gift aan NAJ wordt besteed aan overhead.
Tamar Guttmann is directeur van de stichting en werkt nauw samen met Isla van Hout, Hoofd Productie. Het aan de stichting verbonden, toezichthoudend bestuur bestaat uit voorzitter Tony Roe, secretaris Yolanda Adrienne Felderhof en penningmeester Joris Snoek.
Toegekende muzikanten van vorige edities waren onder andere Reinier Baas, Gijs Idema/Anna Serierse, Bnnyhunna, Ilia Rayskin en Jessica Manuputty.
RINUS VAN DER HEIJDEN
Aanmelden kan tot en met 20 november via onderstaande link: