Een sterrentrio, zo mag je de musici omschrijven die deze avond optraden in het Jenevermuseum in Hasselt. Jeanschoubs ging aan de fotografische borrel.

Nathalie Loriers

Pianiste Nathalie Loriers zal in 2016 niet hebben vermoed dat het gelegenheidsensemble dat zij formeerde voor het Gaume Jazz Festival een vaste waarde werd in het West-Europese jazzmilieu. Zijzelf op piano, Tineke Postma op alt- en sopraansaxofoon en Nicolas Thys op contrabas; mooier kun je het haast niet hebben.

Na vele succesvolle optredens kwam het derde album van het trio, Le Temps Retrouvé, in 2021 uit. Zorgvuldig samenspel, bijna klassieke jazz, die het van eenvoud en puurheid moet hebben.

Nicolas Thys

Tijdens optredens is het niet anders. In het Jenevermuseum in Hasselt ging het ook over melodie, rijke harmonieën en lyriek die nogal eens werden afgewisseld met verworvenheden uit het bebop-tijdperk.

Impressionistisch, zo zou je het concept van dit bijzondere trio ook kunnen noemen. Hun muzikale uitingen van geborgenheid en veiligheid zijn ankerplaatsen in een woelige wereld. Waarmee niet gezegd wil zijn dat die uitingen braafjes verlopen of voortkabbelen. 

Tineke Postma

Het uitermate gedistingeerde pianospel van Nathalie Loriers, de verfijning van Tineke Postma – met name op sopraansaxofoon – en de onderliggende en stoere baspatronen van Nicolas Thys ontdoen de muziek van elk denkbare valse sentimentaliteit.

REDACTIE
Foto’s JEANSCHOUBS

LORIERS – POSTMA – THYS

Jenevermuseum Hasselt, 27 oktober ’23

Nathalie Loriers – piano
Tineke Postma – alt- en sopraansaxofoon
Nicolas Thys – contrabas

Previous

Pau Li Liem (rondetijd 4.15,05)

Next

Stichting New Jazz Amsterdam lanceert opnieuw promotiefonds

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook