Basgitarist Joop de Graaf is winnaar geworden van de Conservatorium Talent Award 2023. De musicus, die studeert aan het Conservatorium Amsterdam stak ook de Mingus Compositieprijs op zak. De Conservatorium Talent Award (CTA) werd voor de twaalfde keer, als onderdeel van Jazz in Duketown, in Den Bosch gehouden.

Voorzitter Aad van Nieuwkerk van de vijfkoppige jury, roemde met name de fraaie contrasten in het spel van Joop de Graaf: “Joop laat op hoog niveau een moderne en eigentijdse sound horen. Hij krijgt het publiek mee in zijn enthousiasme.” Van de vijf andere finalisten onderscheidde de winnaar zich door sterkere instrumentbeheersing, samenspel, compositiebehandeling, onderscheidingskracht en presentatie.

Tijdens zijn set toonde De Graaf zich een ware leider, die zich ondergeschikt, maar niet onderbelicht manifesteerde. Hij trad aan met een funky trio met pianist Anton de Bruin en de opvallend goede drummer Luis Possollo. De basgitarist speelde mooie, lange baslijnen en plaatste zichzelf slim op de voorgrond door een duo te spelen met de Belgische zangeres Sam Peetermans.

Joop de Graaf

De Mingus Compositieprijs ging eveneens naar Joop de Graaf. Hij won die met zijn compositie Stretch Up, Stress Up, Ketchup, Relax. De prijs is ingesteld met een bijdrage uit het Mingusfonds, onderdeel van het Prins Bernhard Cultuurfonds voor jazz en geïmproviseerde muziek.

Aan de Conservatorium Talent Award is een geldbedrag verbonden van 5000 euro, bedoeld om verder te studeren of een debuutalbum op te nemen. Daarnaast speelt de prijswinnaar op zaterdag 27 mei tijdens Jazz in Duketown en later op het Make It Jazz Festival in Tilburg. Het winnen van de Mingus Compositieprijs levert Joop de Graaf nog eens 1000 euro op, waarmee hij zich kan wijden aan een nieuwe compositie.

De Conservatorium Talent Award is ingesteld voor de beste afstuderenden aan de Nederlandse conservatoria. In zijn twaalfjarig bestaan heeft de competitie nu bekende jazzmusici afgeleverd, onder wie Sebastiaan van Bavel, Sanne Rambags, Maarten Hogenhuis, Gijs Idema, Esther van Hees, Lizzy Ossevoort en Jasper van Damme.

TOM BEETZ
RINUS VAN DER HEIJDEN
Foto’s TOM BEETZ

Previous

Maarten Ornstein schrijft voor het eerst muziek voor een opera

Next

Schubert, Uchihashi en Kugel zijn diepgaand en aandachtwaardig

Lees ook