Het Duits-Japanse trio Schubert/Uchihashi/Kugel brengt met het album ‘Black Holes Are Hard To Find’ een vrij improvisatieverhaal met delicate stukken en mooie bewegende dynamiek én een bijzondere klankkleur. Het is diep  geworteld in de Europese improvisatiecultuur. 

Met ritmische speelsheid en fantasie worden rafels muziek aan elkaar verbonden tot een mooi fris en spannend, homogeen eindresultaat. De ervarenheid van de spelers met het materiaal en de wijze van werken vertaalt zich in de lichtheid die het album heeft, terwijl de intensiteit van de muziek duidelijk is. Het hele album staat vol met mooie spannende improvisaties.

De muziek relateert qua idioom aan de improvisatiemuziek uit de jaren ’80 en ’90, maar is evenzeer fris en spannend. Het is creatief en inventief en liefhebbers van deze jazzstroming zullen er zich zeker in kunnen vinden. Er is nauwelijks een specifieke zoektocht naar muzikale esthetiek, maar wel consequent naar beweging en diepte.

Het geluidsbeeld is droog en intiem, maar daardoor ook heel plezierig direct: je zit bijna tussen de musici in. De repeterende,  melodische improvisatiemotieven van de Duitse rietblazer Frank Paul Schubert en zijn manier van fraseren dwingt zijn kompanen tot het geven van krachtig en innoverend weerwerk, waarbij gitarist Kazushi Ichihashi zich ook als een absolute meester en eigenwijze denker presenteert.

Deze Japanse, maar in Wenen residerende gitarist die een mega-carrière in de improvisatiemuziek heeft, beweegt zich op volkomen autonome wijze. Slagwerker Klaus Kugel, die vooral bekend is van zijn werk met klarinettist Theo Jörgensmann, violist Albrecht Maurer en saxofonist John Dikeman, doet als expert in dit genre precies wat bij deze muziek essentieel is: luisterend maar ook dwingend de koers van dit trio meebepalen.

De triodynamiek is geweldig en de ervaring en het speelplezier spat van de stukken af. Zonder meer een erg mooi, diepgaand en aandachtwaardig album in dit genre.

ERIC VAN DER WESTEN

SCHUBERT/UCHIHASHI/KUGEL

Black Holes Are Hard To Find

Nemu Records

Frank Paul Schubert – alt- en sopraansaxofoon
Kazuhisa Uchihashi – elektrische gitaar en elektronica
Klaus Kugel – drums en gongs

www.schubert.uchihashi.kugel-trio.com

www.Nemu-Records.com

Previous

Winnaar CTA Joop de Graaf slaat dubbelslag

Next

Enrico Pieranunzi bijzondere gast in Pop-Up Jazzclub Maastricht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook