De Karel van Eerd Award (KVEA) nadert zijn ontknoping. Aan deze competitie voor jazzgroepen hebben 119 bands uit twaalf landen meegedaan. Eenendertig daarvan zijn in januari op de longlist gekomen. Inmiddels heeft de jury hieruit zes finalisten gekozen. Dat zijn (in alfabetische volgorde) de Guy Salamon Group (NL), Kruidkoek (NL), Ryan Hanseler Trio +1 (New Orleans, USA), The Fried Seven (NL), The New York Second (NL) en Tom van der Zaal (NL).

De winnende formatie van Guy Salomon.
De winnende formatie van Guy Salomon.

De jury bestaat uit Co de Kloet (producer), Dado Moroni (Italiaanse in New York woonachtige pianist), Hans Mantel (radiomaker, contrabassist) en Michael Varekamp (trompettist). De juryvoorzitter is Eelco van Velzen (organisator KVEA, trombonist). Het publiek kon via de website meestemmen en telde voor 1/6 mee.

Teus Nobel maakt deel uit van The New York Second.

Tot nu toe was de competitie digitaal en op afstand. De finale wordt op 13 maart live gehouden in de zaal van Festiventures in Breda. Gezien de huidige coronabeperkingen is de finale waarschijnlijk niet openbaar. Er zijn verschillende prijzen te winnen. De prijzen zijn geen geldprijzen maar bieden ondersteuning en pr aan de winnaars. De hoofdprijs betreft ondersteuning en hulp om een bestaande tour uit te breiden of een geheel nieuwe op te bouwen. De prijs biedt een uitgebreide reeks boekings-, promotie- en productieservices om het succes van de grote post-Coronatour van de winnende band te maximaliseren.

Guy Salomon
Guy Salomon

Tegelijk staat nu al de inschrijving voor de KVEA 2022 open. Jazzbands kunnen zich tot 31 maart 2022 aanmelden via de website (https://www.karelvaneerdmusicaward.nl/howToEnter). Op 4 april wordt de longlist van de halve finalisten 2022 bekend gemaakt en de zes finalisten strijden op 2 juni 2022 als opening van Jazz in Duketown in de Azijnfabriek in Den Bosch om de prijzen van 2022.

Tekst en foto’s TOM BEETZ

 

De finalisten van 2021 zijn te beluisteren op de KVEA site https://www.karelvaneerdmusicaward.nl/bands

 

Previous

Toine Thys zoekt het ditmaal in de uitdaging

Next

Ab Baars, Meinrad Kneer en Bill Elgart tarten het oor

Lees ook