Honderd nieuwe jazzpodia in Nederland, duizend in Europa. Neem het niet letterlijk, zegt Eelco van Velzen, bedenker van een nieuw business-concept voor het stimuleren van jazz in Nederland en Europa. Het is een metafoor voor veel en heel veel concerten die via het platform Musiq365.com (in oprichting) tot stand moeten komen. Volgend jaar gaat het van start en binnenkort zult u er meer over lezen in JazzNu. Maar er gaat een vliegende start aan vooraf. Een jazzcompetitie met als prijs de Karel van Eerd Music Award, die zoals de naam al suggereert gesponsord wordt door Karel van Eerd, eigenaar van de Jumbo supermarkten.

De sculptuur die hoort bij de Karel van Eerd Music Award, ontworpen door de Bredase beeldende kunstenaar Rogier Ruys..
De sculptuur die hoort bij de Karel van Eerd Music Award, ontworpen door de Bredase beeldende kunstenaar Rogier Ruys.

“Aanvankelijk wilden we het de New Orleans Music Award noemen en de winnende band een inspirerende reis naar New Orleans aanbieden”, zegt Van Velzen, “maar daar zijn we van teruggekomen omdat we jazz veel breder zien. We dachten als we dat nu eens niet doen en niet een bak geld aan een feestreis uitgeven, maar als we de winnende band met dat geld een kickstart geven. Wij gaan een tournee organiseren, met alles wat daar voor nodig is, inclusief een video- en cd-opname.”

“We organiseren dan door heel Europa een tournee van minimaal twintig concerten. Wij regelen de hele organisatie samen met lokale contacten die we al hebben en we doen dat op een manier zoals ons dat voor ogen staat met ons platform Musiq365.com. Eigenlijk laten we dan zien wat we bedoelen met ons platform. We hebben de prijs daarom een andere naam gegeven en noemen die nu de Karel van Eerd Music Award. Er hoort dit loodzware beeld van Apollo bij die op een octaaf van golven op zijn bazuin blaast. Het beeld is gemaakt door de Bredase beeldende kunstenaar Rogier Ruys.”

Er komen daarnaast nog prijzen voor de beste solist en voor de band die een aanmoediging verdient.

Eelco van Velzen, bedenker van een nieuw business-concept voor het stimuleren van jazz in Nederland en Europa.
Eelco van Velzen, bedenker van een nieuw business-concept voor het stimuleren van jazz in Nederland en Europa.

Over een week of twee gaat de website waarop je kunt inschrijven open (www.karelvaneerdmusicaward.nl) en dan kunnen bands en musici zich aanmelden. De criteria worden op de website uitgelegd. Tot de finale speelt alles zich online af. De finale, beoordeeld door een internationale jury, is live. Er worden geen drempels opgeworpen voor de muziek en de uitvoering daarvan. Een band kan rustig een met de telefoon gemaakt filmpje van een repetitie insturen.

De ambitie van de award is dat over een jaar of drie elke band in de wereld hieraan kan meedoen omdat dit de kickstart is voor Europa. De prijs staat eigenlijk los van het platform, maar het platform gaat wel de uitvoering van de prijs verzorgen.

Staat de competitie open voor alle muziek? “Voor alle jazz”, zegt van Velzen, “maar toegankelijkheid van de muziek is een criterium. Waarbij ik nadrukkelijk zeg dat toegankelijkheid niet hetzelfde is als oppervlakkigheid. Als gecompliceerde muziek zo wordt gespeeld dat tweehonderd luisteraars die jou niet eerder hebben gehoord er erg blij van worden, dan maak je bij ons kans op een serieuze carrière. Het gaat ons erom of je in staat bent om uiteindelijk volle zalen te trekken.” 

Tekst en foto’s TOM BEETZ

Previous

Vincent Lê Quang Kwartet wil eeuwig blijven duren

Next

Jeroen Reggers-4 mix van onbekend en bekend

1 comment

  1. Mooi en verrast ……… laat het maar losbarsten !

    Music and ART puls on the strings of our Heart !

Comments are closed.

Lees ook