Bert Lochs en Dirk Balthaus richtten in 2014 Braskiri op. Ze hebben nadien weinig moeite hoeven te doen om hun kwartet een plek te geven in het Nederlandse jazzlandschap. Onlangs kwam hun nieuwe cd ‘Live at MCO’ uit en daarmee geven Lochs en Balthaus een nieuwe kijk op hun muzikale concept. Een dat er is om door een ringetje te halen.
Live at MCO is alleen al bijzonder door de ontstaansgeschiedenis. Maar meer nog door de opnametechniek. De acht stukken van Bert Lochs zijn geregistreerd met één – Josephson C700S – microfoon, die de muziek ‘een natuurlijkheid, diepte en warmte meegeeft die de wereld niet kent’. De opnames zijn daarvoor met een ultra-hoge resolutie gemaakt. Aldus het persbericht van Bert Lochs. In de praktijk betekent dit dat je deze Live At MCO moet afspelen op een superbe geluidsinstallatie. Een ‘gewone’ cd-speler of computer haalt die high-endkwaliteit niet, om over een telefoon maar te zwijgen.
Dan de ontstaansgeschiedenis. Braskiri was net klaar met zijn tweede cd The Couch Principle toen van Peter Bjornild, producent van Sound Liaison Recordings het verzoek kwam om er een high-end concertregistratie van te doen in de legendarische Studio 2 van het Muziekcentrum van de Omroep (MCO) in Hilversum. Om hetzelfde repertoire nog eens over te doen, daar voelde Bert Lochs niets voor. Maar dat hield wel in dat hij volledig nieuw werk moest schrijven en slechts drie maanden de tijd had dat in te studeren. Een maand voor de opname op 14 april 2019, vond pas de eerste repetitie plaats.
Bert Lochs ziet in de snelheid waarmee een en ander moest worden gerealiseerd ook een groot voordeel: “De stukken zijn doordesemd van het dagelijks leven. Het is dan ook mijn persoonlijkste album”, zo zegt hij. Met de speciale opnametechniek van Frans de Rond, specialist op het gebied van registratie met slechts één microfoon, de live-uitvoering, de persoonlijke toets én het nieuwe repertoire is Live At MCO een album om te koesteren.
En zo kom je automatisch bij de muziek. Want daar gaat het immers om. Waar je bij de hooggespannen verwachtingen bij de weergave van de muziek nog enigszins mag twijfelen, is daar bij concept en uitvoering geen sprake van. Live At MCO is áf. De vier musici van Braskiri zien kans van platgetreden paden weg te blijven. De bijna vijftig minuten jazzklanken vormen één brok spanning door onverwachte invalshoeken, ruimte die elkaar wordt geschonken om ieders individuele inbreng tot volle bloei te laten komen en door prachtige improvisaties die niet alleen naar vrijheid reiken, maar op cruciale momenten de melodie versterken. En of dat nog niet genoeg is: door de inzet van tuba en het voor het de allereerste keer gebruik maken van een Electric Valve Instrument (EVI) gunt Bert Lochs tubaspeler Steffen Granly en zichzelf klankkleuren die opzichtig opflakkeren binnen het al zo kleurrijke plaatje van deze Braskiri-composities.
Braskiri bewijst zichzelf ten overvloede als een opvallend en sterk in jazz en andere muziekstijlen gegrondvest ensemble. Met in feite weinig instrumenten reikt het kwartet naar een orkestrale klank, die nu eens niet monumentaliteit karakteriseert, maar veeleer naar intimiteit zoekt. Én vindt.
RINUS VAN DER HEIJDEN
BRASKIRI – LIVE AT MCO
Sound Liaison Recordings
Bert Lochs – trompet, bugel, NuEvi
Dirk Balthaus – piano, speelgoedpiano
Steffen Granly – tuba
Wim Kegel – slagwerk en percussie
Super! (en wat een mooie hoes)