Binnen jazzmuziek duikt wel vaker een elektrische saxofoon op, maar zou er iemand zijn die er zulke buitenproportionele geluiden uit kan halen als de Franse tenorsaxofonist Guillaume Perret? Met zijn groep The Electric Epic fabriceert hij een volstrekt nieuw geluid binnen de wereld van de Europese jazz. En daar is geen letter van overdreven.

 Open Me is de titel van een cd die Kakoum Records pas geleden in de markt heeft gezet. In acht stukken, waarvan Guillaume Perret er zeven zelf schreef, verkent hij de wereld van snelle en harde jazz, van funk, van heavy metal. Er klinken schaduwen door van The Bad Plus en van John Zorn, van David Lynch en van de Ethiopische saxofoonreus Gétatchèv Mekuria. Maar het is het nieuwbakken gebruik van elektronica die Open Me tot een meer dan verrassend album maken.

guillaume-Perret_500Guillaume Perret wordt bijgestaan door Jim Grandcamp op elektrische gitaar, Philippe Bussonnet op elektrische bas en Yoann Serra op slagwerk en samples. Zij vormen The Electric Epic, Het Electrische Heldendicht. Dat wordt muzikaal uiteengezet als een smeltpot van soms melodieuze snippers, soms heavy-metalgitaarhoogstandjes, soms vreemd vervormende, kermende tenorsaxofoonpassages, soms fragmenten uit de tijd dat de term tripmuziek werd geïntroduceerd. Het kan niet anders dan dat Perret grondig kennis heeft gemaakt met de Franse avantgardeformatie Gong. De psychedelische spacerock van oprichter David Aellen past wonderwel in het elektrische concept van Guillaume Perret.

Maar ook de lijnen die zo zijn te horen op de cd-serie Éthiopiques met voorman Gétatchèv Mekuria klinken duidelijk door, zoals in het nummer Ponk. En wat te denken van Frank Zappa’s Zoot Allures, waarin de gitaar een oneindige weg lijkt af te leggen?

Met dit alles is niet gezegd dat Guillaume Perret behoort tot de zakkenrollers van de huidige jazz. Integendeel, de Fransman bindt alle invloeden en elementen met zijn elektrische concept. Met de uitgekiende inzet van samples schept The Electric Epic een soort droomwereld, waarin de luisteraar uit zijn eigen gedachtenwereld kan treden en collega-musici slechts kunnen mijmeren waarom hen dat niet is gelukt.

Open Me is daarom niet alleen een uitnodiging om kennis te nemen van deze bijzondere muziek, maar evenzeer een invitatie om een nieuw vakje te openen in de menselijke geest, om er nieuwe muzikale wegen in op te bergen.

Guillaume Perret & The Electric Epic treden op 25 mei op tijdens het Jazzfestival Middelburg en op 11 juli op het North Sea Jazz Festival in Rotterdam.

RINUS VAN DER HEIJDEN

Guillaume Perret & The Electric Epic – Open Me
Kakoum Records, distr. Harmonia Mundi
www.guillaume-perret.fr

Guillaume Perret elektrische tenorsaxofoon
Jim Frandcamp elektrische gitaar
Philippe Bussonnet elektrische bas
Yoann Serra slagwerk en samples

Previous

Met Tord Gustavsens schilderclub op stap

Next

Spotify playlist Michael Moore

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook