De Israëlische arrangeur/componist/pianiste Hila Kulik woont en werkt al geruime tijd in de Verenigde Staten en dat is aan alles op dit album te horen. Ze studeerde in New York op het Queens College en deed daar de Jazz Performance-opleiding. ‘More Than A Chance’ is een jazzalbum zoals je mag verwachten van iemand met zo’n achtergrond.

De muziek op More Than A Chance is supersterk gespeeld, er zit geen enkele hapering of twijfel in maar het is allemaal nauwelijks écht avontuurlijk of meeslepend. De medemusici zijn topprofessionals. Contrabassist Tamir Shmerling krijgt in het titelnummer More Than A Chance, het tweede van het album,  als eerste de soloruimte en vult die degelijk en solide in. Waarna de Fender Rhodes het sfeervol overneemt. 

Dan is het openingsnummer Yalla, een jazz-samba met altsaxofonist Antonio Hart en trompettist Wayne Tucker als een zwoele mediterrane avondbries voorbij gevlogen. Little Puchu ademt de geest van Art Blakey and the Jazz Messengers uit, waar Corey A. Wallace op trombone en Alexander Levin op tenorsaxofoon met Tucker de blazerssectie vormen. Hardbop in optima forma. Ook het arrangement is degelijk en functioneert goed.

De totale albumklank is erg dof en ‘mellow’, wat afbreuk doet aan de muziek. De verschillende partijen van met name bas, drums en piano lopen, qua frequenties, daardoor heel erg in elkaar over en dat doet de dynamiek van het album geen goed. Op mijn studiomonitoren klinkt de band in totaal te vlak en met teveel compressie, hetgeen wellicht de mastering (eindregeling van de frequenties na de mixage) als oorzaak heeft. Dit blijft een kwestie van smaak natuurlijk.

De opnamen, uit september 2021, zijn gemaakt in de Sear Sound Studio in New York die sinds 1963 actief is met het opnemen van vele jazz- en popgoden. Daar kan het dus niet aan liggen.. Drummer Dani Danor is soms nauwelijks in de mix gezet, waardoor het geheel kracht mist en dat is jammer, want er wordt bij tijd en wijle echt heel goed gespeeld. When Lights Glow Through Your Window is zo’n stuk waarin de ritmesectie als trio in het spotlicht komt te staan en dan klinkt Kulik eigenlijk op haar best. Ideeënrijk en gespeeld met energie, maar het komt uiteindelijk toch niet helemaal écht los.

ERIC VAN DER WESTEN

HILA KULIK

More than a Chance

One Trick Dog Records

Hila Kulik – piano, Fender Rhodes & zang
Wayne Tucker – trompet
Corey A. Wallace – trombone
Antonio Hart – altsaxofoon
Alexander Levin – tenorsaxofoon
Tamir Shmerling – contrabas
Dani Danor – drums

www.onetrickdogrecords.com

Previous

Fay Claassen en Residentie Orkest uiterst gebalanceerd

Next

Mark Lotz Trio verzet roer naar pure jazz

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook