Luboš Soukup is een tenor-/sopraansaxofonist en klarinettist, geboren in Tsjechië en als musicus opgeleid in zijn vaderland, Polen en Denemarken. In dit laatste land vestigde hij zich en vandaar uit leidt hij diverse groepen. Een ervan is het Luboš Soukup Quartet, dat zojuist zijn derde studio-cd uitbracht: ‘Země’.

Luboš Soukup draagt met Země zijn liefde voor de aarde en alles wat daarmee samenhangt, in negen eigen stukken uit. Země is Tsjechisch voor ‘aarde’. Hij benadrukt die liefde door de uit Benin afkomstige gitarist/zanger Lionel Loueke aan zijn bezetting van saxofoons, klarinet, piano, contrabas en drums toe te voegen. Soukup ondernam al een Europese tournee met de gitarist die uiteraard invloed uitoefende op het groepsgeluid. Dat werkt op Země verder door en wellicht komt dat de leider goed uit, omdat zijn pleidooi voor het behoud van de aarde mondialere omvang krijgt door de aanwezigheid van een musicus uit een ander werelddeel dan Europa.

Lionel Loueke doet in stemvorming en aanpak van de muziek denken aan de Zimbabwaanse/Zuid-Afrikaanse gitarist en zanger Louis Mhlanga. Deze laatste kreeg in Nederland vooral bekendheid door zijn spel met contrabassist Eric van der Westen. Loueke is echter bescheidener, op Země voegt hij zich organisch in het groepsspel van het Luboš Soukup Quartet.

De muziek op Země is meditatief van aard. Er worden fijne verbindingen gemaakt tussen de instrumenten, die met de wetenschap dat hier sprake is van muziek met een boodschap, tot bespiegelende momenten leiden. De inzet van stem die meestentijds als achtergrond wordt ingezet maakt de muziek van het kwartet meer onderscheidend van de vorige twee cd’s. De stem mengt zich unisono met een van de blaasinstrumenten, bijvoorbeeld in de compositie White Horse. Dit stuk is poëtisch van aard: het witte paard dat met zijn hoofd in spinnenwebben vertoeft, woont in een hol van dromen. Daarmee kan de indruk worden gewekt, zeker afgezet tegen de ideologische betekenis van het album die Soukup nastreeft, dat het toch allemaal behoorlijk gaat doorbuigen naar spirituele zweverigheid, maar dat is geenszins het geval.

Luboš Soukup streeft naar eer en geweten naar een betere wereld. Dat hij daarvoor in poëzie afdaalt en zijn muziek daarbij als gereedschap inzet, is zijn volste recht. Zijn blik op jazzmuziek is zuiver, neergelegd op verworvenheden uit de Afro-Amerikaanse traditie, maar evenzeer op die van eigentijdse ontwikkelingen in met name Oost- en Noord-Europa. Verwacht geen nieuwigheden, maar de subtiele verbindingen tussen de diverse culturele achtergronden van zijn bandleden maken van Země een echte luister-cd. Het vakmanschap van zijn kwartet en de aanwezigheid van de fantasievolle Lionel Loueke staan met beide voeten in de aarde die op deze cd zo in bescherming wordt genomen.

RINUS VAN DER HEIJDEN

Luboš Soukup Quartet featuring Lionel Loueke – Země
Animal Music

Luboš Soukup– tenor-, sopraansaxofoon en klarinet
Christian Pabst– piano
Morten Haxholm– contrabas
Morten Hæsum– slagwerk
Lionel Loueke– gitaar en zang

www.lubossoukup.com

www.animalmusic.cz

 

Previous

While We Still Have Bodies: lefgozers uit New York

Next

Joshua Redman bij jubileum Conservatorium Antwerpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook