Je schrikt je als jazzliefhebber een hoedje als je de eerste klanken hoort van deze ‘Third Set’. Maar die schrik slaat verderop om in een aangename verrassing. Hat kwartet Marbin slaagt er namelijk in om pure gitaar-hardrock te mengen met moderne-jazzinvloeden, er een eigen gezicht aan te geven en de specifieke categorie-instrumenten, gitaar en saxofoons, een doorzichtig en van elkaar onafhankelijk geheel te laten vormen.

Marbin_400Frontmannen van Marbin – een naar het zichzelf omschrijft progressive jazz-rockband uit Chicago – zijn daarbij (uiteraard) de sopraan- en tenorsaxofonist Danny Markovitch en gitarist Dani Rabin. Basgitarist Jae Gentile en slagwerker Justyn Lawrence completeren deze instrumentale band. De verrassing van het groepsgeluid zit hem in de tweespalt die telkens in de muziek wordt gedreven. De oppervlakkige luisteraar zal al snel constateren dat het toch wel erg de hoek van de rampetamp-pop in gaat; de begeleiding van drums en basgitaar onderstrepen dat. Maar het vernuftige – als je daarvan kunt spreken bij deze spierballenmuziek – zit hem in de duels die saxofoons en gitaar met elkaar uitvechten.

Die gaan enerzijds met vaart en tomeloze energie gepaard, maar van de andere kant komen er ook fraaie en rustgevende, bijna lyrische passages voorbij. Daarin tekenen zich details af die deze mengeling van stijlen – rock, jazz, prog rock, metal en blues – boven de middelmaat uittillen. De bandleden hebben zich duidelijk tot taak gesteld muziek uit de jaren zeventig van de vorige eeuw – jazzrock en heavy rock – aan jongeren anno 2015 te laten horen. Daarbij deze mengeling van stijlen van een eigen gezicht te voorzien en zodoende te plaatsen in een doorgaande lijn, die de geschiedenis van fusion – zoals jazzrock – nog altijd kent.

Marbin is een groep die bestaat sinds 2011 en met Third Set vier cd’s heeft afgeleverd. De vijfde verschijnt komend najaar. Het kwartet heeft vooral zichzelf een boodschap opgelegd: met uitbundig enthousiasme de brug onderhouden die het zelf heeft neergelegd tussen diverse stijlen. En of daar nu grepen in het verleden of in het heden mee worden gedaan, maakt Marbin niets uit. Het is de zeggingskracht die de muziek labelt en hoewel die érg Amerikaans is, zal zij ook in andere werelddelen aanslaan.

 

RINUS VAN DER HEIJDEN

 

Marbin – Third Set
Moonjune Records
www.marbinmusic.com
www.moonjune.com

Danny Markovitch – sopraan- en tenorsaxofoon
Dani Rabin – elektrische gitaar
Jae Gentile – basgitaar
Justin Lawrence – slagwerk

Previous

James Brandon Lewis' visie op verleden en toekomst jazz

Next

Spotify playlist Karsu

Lees ook