Pianist/orkestleider Martin Fondse kreeg op 6 december 2017 in het Amsterdamse Bimhuis de Boy Edgarprijs uitgereikt. Nog voor een noot was gespeeld werd Fondse onthaald met een klaterend applaus alsof om een toegift werd gesmeekt. Het gaf aan hoe tevreden het jazzpubliek met deze toekenning was.

Het optreden is grotendeels op deze cd vastgelegd, maar het is meer dan een herinnering aan een mooie avond of een historisch document. Fondse had er voor gekozen zijn vaste orkest met gasten te presenteren, voor een weldoordachte opbouw te kiezen waarbij niettemin vele verschillende facetten van zijn meesterschap werden getoond. De cd is daardoor ook op zichzelf een belangrijk document geworden en doet recht aan de titel die eraan is gegeven.

Fondse had voor de feestavond in het Bimhuis zijn orkest met harp en twee cello’s een bijzondere samenstelling gegeven en zette zangeressen Sanne Rambags en Anna Serierse met woordloze zang in als instrumentalisten. De Braziliaanse zanger-gitarist Lenine, hier vrijwel onbekend maar in Brazilië een grote naam, werd na de pauze als kers op de taart ingezet en staat samen met trompettist Eric Vloeimans met een prachtig nummer op de cd.

Martin Fondse die de laatste jaren zuinig was met het uitbrengen van cd’s en zich vooral concentreerde op componeren en arrangeren, laat met deze uitgave horen dat zijn eigen composities met zijn eigen orkest een indrukwekkende uitvoering krijgen. De stukken zijn zeer gevarieerd en de vele sferen die ze oproepen laten de verschillende gezichten van de jazz tot leven komen.

Op de avond zelf trad schrijver Kees van Kooten op als MC. Dat is niet op de cd opgenomen, wel een door hem gedeclareerd gedicht van Billy Collins in zijn eigen vertaling, dat naadloos overgaat in een gelijknamige compositie van Fondse.

TOM BEETZ

Martin Fondse – Many Faces of Jazz
Rollercoaster Records

Martin Fondse – piano, vibrandoneon, synthesizers
Lenine – zang, elektrische gitaar
Claudio Puntin– klarinet, basklarinet, elektronica
Eric Vloeimans – trompet
Dirk Peter Kolsch – drums, percussie
Eric van der Westen – contrabas
Mete Erker – tenor- en sopraansaxofoon
Morris Kliphuis – hoorn
Remy van Kesteren – harp
Sanne Rambags – zang
Anna Serierse – zang
Jörg Brinkmann – cello
Annie Tangberg – cello
Kees van Kooten – stem en gedichten

 

www.martinfondse.com

 

Previous

Rembrandt Frerichs curator op festival Crossing Border

Next

Jeroen Zijlstra (rondetijd 5.11,14)

Lees ook