Na jaren zijn muzikale kwaliteiten te hebben ingezet in verschillende muziekvormen, is Mike Roelofs nu weer terug bij zijn trio. Hij nam er zijn nieuwste album ‘Roof Of The Matter’ mee op.

Kenmerk van een pianotrio (piano, bas, drums) is dat er voor alle instrumenten tegelijkertijd plaats is in je oren: de instrumenten zitten elkaar nooit in de weg. En al helemaal niet in de afwisselende composities van Mike Roelofs. Met eigengereide intro’s, prachtige thematische loopjes en verrassende frases word je meegenomen door de klankenreeksen.

Mike Roelofs beroert de toetsen met affect en varieert soepel in zijn ingebedde solo’s. Contrabassist Guus Bakker legt mooie lijnen, ondersteunend in thematische passages, instinctief in de solo’s.

Een speciale rol in de composities is weggelegd voor de drums. Mike Roelofs kiest in zijn triobezetting altijd voor een uiterst fijngevoelige drummer. Het is een lust voor het oor om naar drummer Arthur Lijten te luisteren. De manier waarop hij de slagwerkpartij invult is subtiel, voegend, accenten leggend, melodisch en ritme gevend.

Root Of The Matter, Labour Of Love, Ode To The Invisible Sweat Of The Heart. Het zijn niet zomaar titels. Het zijn labels die verwijzen naar de essentie. Met de warme consonanten en frisse dissonanten beschrijft de muziek de kwintessens van het leven, zij het op een contemplatieve wijze: nergens uitbundig.

Mike Roelofs heeft jaren de tijd genomen om dit album uit te brengen. Het resultaat is dan ook een bijzonder verfijnd en evenwichtig geheel. Vergeleken met zijn vorige album Catharsis heeft Root Of The Matter veel meer een eigen signatuur. Waren het op Catharsis de nummers Wachtensmoe en Koud die duidelijk de onderscheidende klankleur van Roelofs dragen, op Root Of The Matter zijn alle nummers volledig herkenbaar. Mike Roelofs heeft een hoorbare eigen stijl ontwikkeld, en die is mooi.

Dit is een cd die een tijdje in de speler blijft zitten; acht nummers die je zonder dat het verveelt, meermaals achter elkaar op details kunt beluisteren. Waarbij sommige melodische notenreeksen zich als prettige oorwurmen gaan gedragen. Luistertip: bij voorkeur laat op de avond consumeren met bijbehorend glas wijn.

EMIL ROES

Mike Roelofs Trio – Root Of The Matter
Mike Roelofs Music

Mike Roelofs – piano
Guus Bakker – contrabas
Arthur Lijten – drums

www.mikeroelofs.com

Previous

Achtste editie Jazz Night Maastricht spiegel Euregio

Next

Met Ottla keert Bert Dockx terug naar het fenomeen jazz

Lees ook