Een pianist die zelfstandig beweegt binnen de sfeer van Eric Satie, een trompettist die de traditie van zijn instrument naar zijn hand durft te zetten en een zangeres die al diverse kanten van haar kunstenaarschap heeft getoond en er nu nog verder in doordringt. Dat is puntig samengevat waar de muziek op ‘Listen To The Sound Of The Forest’ van Mudita op neerkomt.

Mudita is een trio waarvan zangeres Sanne Rambags de meeste bekendheid geniet. Maar Mudita’s eersteling Listen To The Sound Of The Forest mag – nee, moet – als een totaalconcept worden gezien. Want trompettist Koen Smits en pianist Sjoerd van Eijck dringen samen met hun frontvrouw diep door in de geheimen van hun zelfgekozen bos. Een gefantaseerd bos dat is ontstaan toen Sanne Rambags aan de oevers van een Noors fjord werd geraakt door de stilte en sereniteit van het majestueuze landschap eromheen. Ze was op zoek naar de vraag wat de natuur eigenlijk is. En ze kreeg van dit fjord het antwoord: natuur is wat zij is en daar moet je het mee doen. Met als zachte dwang: ben zelf ook zo. Die wetenschap heeft haar grote vreugde en geluk gebracht.

Op Listen To The Sound Of The Forest probeert Sanne Rambags aan dat geluk uiting te geven. Het dient gezegd dat zij daar volop in slaagt. De natuur is hier haar bron van inspiratie en voorwaarde is – zoals al opgemerkt – dat je die inspiratie slechts oppikt als je volledig jezelf bent. Er zijn weinig zangeressen die hun binnenste zo tonen als deze jonge vrouw. Je hoort aan alles dat zij er lak aan heeft hoe die houding bij haar luisteraars binnenkomt. En tevens dat zij er niet om maalt of zij de verworvenheden van het conservatorium, dat zij vorig jaar achter zich liet, in haar muziek te gelde maakt. Want als je Listen To The Sound Of The Forest beluistert kun je niet anders concluderen dan dat haar docenten dít niet hebben onderwezen.

De pas 23-jarige Sanne Rambags heeft snel naam gemaakt. Met slagwerker Joost Lijbaart en gitarist Bram Stadhouders bracht zij in 2017 het bejubelde album Under The Surface uit. Met erop een mengeling van gecomponeerde- en geïmproviseerde klanken, gezet op haar eigen teksten. Hier toonde zich al een zelfbewuste vrouw, kartrekker van een nieuwe generatie vocalisten, waartoe ook Anna Serierse behoort. Zangeressen die vakkundig het gehele gebied van hun stembereik bestrijken, die ademtocht kunnen omzetten in aangrijpende zang en ook schallend hun boodschap brengen. Bij Sanne Rambags komt daar nog bij dat zij een ongelooflijke stembeheersing heeft. Als zij de hoogte ingaat gebeurt dat standvastig, zonder trillingen, zelfbewust als een verlengstuk van haar persoonlijkheid.

Dat was Under The Surface, nu Listen To The Sound Of The Forest er ligt blijken nog andere proeven van bekwaamheid. Sanne Rambags’ stem heeft in het tijdvak van een jaar tussen beide albums nog verder aan kracht gewonnen. En bovendien toont zij hier nog meer durf door grenzen op te heffen, door haar improvisaties gewaagder te maken en daarmee de schoonheid van haar stem verder te etaleren.

Het ging tot nu toe over Sanne Rambags. Het is echter volstrekt duidelijk dat de trekkracht van Mudita over alle drie de groepsleden is verdeeld. De gewaagde stemcapriolen van de zangeres krijgen een volstrekt naturel vervolg door de volgzaamheid van de trompet van Koen Smits. Soms omfloerst, dan weer ondersteunend en een andere keer contrastrijk wordt de zang geaccentueerd. Spaarzame pianonoten, met veel lucht ertussen geven al in de eerste compositie I Was Here Before trompet en stem een soort corset om de muziek te omspannen en een opmaat te geven naar het volgende stuk, Sami Song. Waarin de trompet klaaglijk ten hemel schreit, de piano zetjes daartoe geeft en de stem ver buiten de grenzen van westerse culturen treedt.

Sanne Rambags tekende voor vier gedichten op Listen To The Sound Of The Forest, en voor een groot deel van de muziek. Sjoerd van Eijck en Koen Smits droegen de rest aan. Sfeer van muziek en teksten ademen een zekere mystiek en dat is natuurlijk geen wonder als je zo op zoek bent naar de betekenis van de natuur om je heen. En bovendien een album de veelzeggende titel Listen To The Sound Of The Forest meegeeft. Maar deze cd is zeker geen new-ageproduct. Integendeel, hier spreekt de verbeeldingswereld van drie jonge kunstenaars die zich aan niemand, behalve hun eigen identiteit en instinct, iets gelegen laten liggen.

RINUS VAN DER HEIJDEN

Mudita – Listen To The Sound Of The Forest
ZenneZ Records

Sanne Rambags – zang en teksten
Koen Smits – trompet en effecten
Sjoerd van Eijck – piano

www.muditamusic.nl

www.zennezrecords.com

Previous

David Kweksilber Big Band mag nu even op sabbatical

Next

Reünie Iris cultiveert alsmaar ingehouden spanning

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook