‘Zeven stemmen, zeven vrienden en één geluid’ is de slogan die New Amsterdam Voices predikt. De groep brengt zijn debuutalbum uit en laat horen wat je met die zeven stemmen allemaal kunt doen. Daarbij barst het septet van de ambitie. Het druipt er bijna van af. 

De zeven vocalisten hebben elkaar ontmoet bij de afdeling jazz van het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam en dat hoor je terug in de zang. Het is perfect. Maar dan ook echt perfect. Fijngeslepen. Afgeschuurd en spekglad gemaakt. Dat is genieten.

New Amsterdam VoicesVan een koorgeluid naar beatbox en van een sterk eigenzinnige solo naar gescat. Het album staat er vol mee. Het debuut is ongetwijfeld sterk. Nummers als Blame it on the boogie en Short People springen eruit. Het is swingend en er wordt optimaal gebruik gemaakt van de stiltes in de muziek. Dat is prachtig en getuigt van deskundigheid op het gebied van arrangeren voor een zevenkoppig ensemble.

Maartje Meijer, producent en arrangeur, heeft dat met verve gedaan. Tempo, frasering en tonen paste ze aan waardoor alle zeven stemmen goed tot hun recht komen. Opvallend is de overeenkomst met haar eigen muziek. Meijer is singer-songwriter in de jazz- en pophoek en haar ‘zachte’ benadering hoor je in beide terug. Een duidelijke signatuur.

Ondanks het feit dat het album maar zes nummers behelst, zijn die zeer gevarieerd. Het rustige, misschien wat vlakke Old Man River overtuigt door de alles overstemmende bas. Zo zuiver en helder zorgt deze absoluut voor kippenvel.

Boeiend is de interpretatie van het instrumentale stuk Footprints van Wayne Shorter. Soms wordt het koorgeluid, omdat dit zo vol is zó aanwezig, dat het wat stroperig wordt. Dat komt de spanningsboog niet altijd ten goede. Desondanks blijven ook de interpretaties van nummers als Afro Blue en Lately van Stevie Wonder boeien.

En dan komt die ‘maar’, want na het luisteren van het album blijf je geprikkeld achter. Je wilt meer. Je wilt dat het gaat knagen. Nieuwsgierig en met een verlangen naar een rauw randje. Deze groep gaat ons nog verbazen, dat is zeker. De musici hebben bewezen dat ze hun vak verstaan en tot grote hoogte kunnen reiken. Zo wonnen zij de tweede prijs in de categorie Jazz bij de internationale a-capellacompetitie Vokal Total in Graz in Oostenrijk. Een derde prijs wonnen ze daar in de categorie Pop.

Nu is de vraag wat er gebeurt als de ontspanning er in komt. Het album schreeuwt dan ook ingetogenheid. Braaf en lief. Maar zoals het kunst betaamt roept zij vragen op en triggert zij tot rebellie. Grappig hoe muziek werkt.

Het presentatieconcert is zaterdag 2 mei om 19.30 en 21.30 uur in het Vlaams Cultuurhuis De Brakke Grond in Amsterdam.

MAUD MENTINK

 

New Amsterdam Voices – New Amsterdam Voices
EP in eigen beheer
www.newamsterdamvoices.com

Vocalisten:
Marieke Smit
Pepijn van der Sande
Hebe Vrijhof
Vera Buijink
June Fermie
Minka Bodemann
Willem de Beer

Previous

Trio Joshua Redman kan in Tilburg geen kwaad doen

Next

Pommelhorse is zo strak als een fanfare

Lees ook