Ze zong in het begin van haar carrière bij het Woody Herman Orchestra, trad nadien op met musici als King Pleasure, Erroll Garner, Al Haig, Jimmy Rainey, Stan Getz en de Belgische fluitist/saxofonist Bobby Jaspar – met wie ze in de jaren vijftig drie jaar was getrouwd. Maar ook Miles Davis engageerde haar. Haar naam: Blossom Dearie.

Als musicus is Blossom Dearie een intrigerende persoonlijkheid. Grofweg gezegd kan ze nauwelijks zingen en als pianiste gaan er van haar soort dertien in een dozijn. De Amerikaanse, die in april 1924 in New York werd geboren en in februari 2009 in dezelfde stad overleed, vierde echter grootse triomfen. Met name in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw. Ook in Nederland trad ze vele malen op. Daar is nu een cd van uitgebracht met de titel The Lost Sessions From The Netherlands, opnamen gemaakt tussen 1968 en 1989. Je zou het bijna obscure registraties kunnen noemen, want van een aantal stukken is alleen bekend in welke (radio)studio’s ze zijn opgenomen, maar niet met wie.

Toch heeft de tandem Fondamenta/Devialet het aangedurfd deze historische opnamen als negende document uit te brengen in zijn  serie The Lost Recordings. Devialet gebruikte daarvoor de allernieuwste geluidstechnieken die het mogelijk maken dat elk detail van de muziek hoorbaar is geworden. Fondamenta ontwikkelde naar eigen zeggen een revolutionair restauratiesysteen – Phoenix Mastering – dat de analoge opnames naar een ongekend niveau moet brengen. Bij deze registratie van Blossom Dearie is dat zeker gelukt.

Je krijgt je een ambivalent gevoel bij het beluisteren van The Lost Sessions From The Netherlands, omdat Blossom Dearie nergens potten breekt. Deze eigenaardige vocaliste vergaarde roem door haar lichte, ijle stemgeluid dat de kindertijd nooit ontgroeid lijkt. De cd opent met Discover Who I Am, waarin ze dichtbij de stem van Marilyn Monroe komt. Verderop lijkt Blossom Dearie op een doorsnee zangeres uit een musical en soms heeft ze iets weg van een jazzzangeres. Hetgeen dan veelal kan worden toegekend aan haar begeleiders. Want swing, dictie en timing zoals jazz die kennen, zijn nauwelijks aan Blossom Dearie besteed.

De Amerikaanse begon ooit als achtergrondzangeres in zanggroepjes The Blue Fames bij het Woody Herman Orchestra en The Blue Reys bij Alvino Reys. Toen Dearie in 1952 naar Parijs verhuisde, vormde ze daar The Blue Stars, die later overgingen in The Swingle Singers en zich naar absolute wereldroem zongen. Kort daarna besloot Blossom Dearie haar carrière solo voort te zetten. Ze maakte overigens ook nogal wat albums in trio- en kwartetbezetting.

In Nederland trad ze in voornoemd tijdperk op met het Metropole Orkest. Vijf opnamen op The Lost Sessions From The Netherlands getuigen daarvan. Met Koos Serierse en Kees Kranenburg verzorgde in 1982 ze een concert in Nick Vollebregts Jazzcafé in Laren en datzelfde jaar ook met pianist Jack Segal. Later – in 1989 – trad ze er nog eens op met contrabassist Harry Emmery. Allemaal vastgelegd op deze afwijkende cd. Vijf opnamen tenslotte stammen uit de NCRV-radiostudio in Hilversum met onbekende bezettingen.

Blossom Dearie is een curiositeit en daarbij behoren ook aspecten die je niet verwacht. Bijvoorbeeld de registratie van Both Sides Now van Joni Mitchell – een keuze die volstrekt niet past in het repertoire van Dearie en daardoor de zeggingskracht van Mitchell ontbeert – en nog gekker die van Sammy. Jazeker, Sammy van Ramses Shaffy. Ze trad met de Nederlandse zanger op in het Circustheater in Scheveningen, maar voor de opname op deze cd zonder hem. Echter wel met het Metropole Orkest onder Rogier van Otterloo, zij het met minimale inzet.

The Lost Sessions From The Netherlands is voor de liefhebbers een hebbeding. Vanwege het obscure karakter van de muziek, maar zeker ook om de historische betekenis van deze opnamen. Want hoe je het ook wendt of keert, Blossom Dearie is een vreemde eend in de bijt, ook als het om jazz gaat.

RINUS VAN DER HEIJDEN

Blossom Dearie – The Lost Sessions From The Netherlands
FON – distributie New Arts International

Blossom Dearie– zang en piano
Diverse bezettingen, o.m. met het Metropole Orkest op diverse plaatsen in Nederland.

www.newartsint.com

Previous

Reünie Iris cultiveert alsmaar ingehouden spanning

Next

Huzarenstuk van Metropole Orkest en Eric Vloeimans

Lees ook