Sjoerd Dijkhuizen
Sjoerd Dijkhuizen

Dexternity’, het nieuwe album van de Eric Ineke JazzXpress, is opgedragen aan de legendarische tenorsaxofonist Dexter Gordon. Ineke heeft, zo valt in het cd-boekje te lezen, regelmatig met de tenorgigant getoerd tussen 1972 en 1977. Een van deze concerten is geregistreerd op een dubbelalbum van het Rob Agerbeek trio (featuring Dexter Gordon), genaamd ‘All Souls’ (opname: Den Haag, 2 november 1972). Geen van de nummers op dit album komt voor op de Gordon-hommage ‘Dexternity’ van Eric Ineke, maar wel bevat de schijf een collectie van Dexters mooiste composities, waarvan er acht respectvol zijn bewerkt door Marius Beets, Rob van Bavel en Sjoerd Dijkhuizen. Op het album staan onder meer ‘Fried Bananas’, ‘Mrs Minniver’, ‘Cheese Cake’ en de Johnny Green-compositie ‘Body and Soul’.

Eric Ineke
Eric Ineke

JazzNu is deze avond aanwezig in cultureel centrum/bioscoop Artishock te Soest om de cd-presentatie bij te wonen. De avond begint met een korte zwart-witfilm van een Gordon- optreden in Amersfoort. Uniek materiaal waar Eric Ineke oprecht trots op is. Als de film is afgelopen verplaatst het publiek zich door het café ernaast naar het zaaltje waar de cd-presentatie plaatsvindt. Eric Ineke’s vrouw zit op de voorste rij en heeft de taak op zich genomen om tijdens de pauze en na afloop van het concert de cd’s aan de man te brengen. “We heb hier een strikt deurbeleid.” zegt Ineke, even voordat het concert begint, “niemand gaat de zaal uit zonder cd.” De boodschap is overbodig. De meeste aanwezigen komen voor de cd. Maar ook het optreden is de moeite waard. De vaste JazzXpress-trompettist Rik Mol is verhinderd en wordt vervangen door zijn jonge collega Gidon Nunes Vaz.

Gidon Nunes Vaz
Gidon Nunes Vaz

SYNCHROONSPEL

Het kwintet begint het optreden, net als op cd met het nummer Fried Bananas. Met hun nauwkeurige synchroonspel leggen Nunes Vaz en Dijkhuizen een prachtige basis neer. De compacte, vijf minuten durende versie op de cd klinkt wat steriel, maar in de zaal komt het nummer met negen minuten prachtig tot zijn recht. Met name de solo’s van Van Bavel en Dijkhuizen passen prima bij het lyrische Dexter-Gordongeluid. Ineke en Beets beperken zich tot een dienende rol. Dit patroon wordt voortgezet in het door Beets gearrangeerde The Panther, Dexters swingende ode aan de Black Panthers. Tussen de nummers door vertelt Ineke over zijn tijd met Gordon. Hij krijgt hiervoor ook de ruimte tijdens een kort interview met Frank Jochemsen van het Nederlands Jazzarchief/NPO.

Rob van Bavel
Rob van Bavel probeert via zijn iPhone partituren door te sturen naar Marius Beets.

Na de Dexter-Gordonanekdotes van Ineke, die deels ook zijn opgenomen in het project ‘Jazzhelden.nl’ opent het kwintet met het zelden uitgevoerde Tivoli, het titelnummer van, zoals Ineke het noemt, een “pornografische film”. Of het de zenuwen zijn of de onbekendheid met het stuk blijft in het midden, maar Nunes Vaz lijkt zijn partij nog niet helemaal onder de knie te hebben.Hij blaast enkele onzuivere noten en als Dijkhuizen de solopartij met zijn sopraansax overneemt klinkt het nog wat ongemakkelijk. In de tweede helft hebben de heren zich redelijk hersteld. Gelukkig voor het aanwezige publiek is het nummer op de cd van bijzonder niveau en is de podiumversie snel vergeten.

Naast het kopergeweld houdt pianist en arrangeur Rob van Bavel zijn hoofd koel. Het repertoire blijkt op zijn lijf geschreven. De arrangementen van Fried Bananas, Boston Bernie en Mrs Minniver zijn van zijn hand. Een vakman die moeiteloos uit zijn dienende rol stapt en met schijnbaar groot gemak verbluffende solo’s uit zijn mouw schudt waarna hij weer even gemakkelijk terugkeert naar zijn akkoordenschema’s. Van Bavel was nog geen tien jaar oud toen Gordon door Nederland toerde, maar Dexter Gordon had in zijn handen mogen wrijven met een pianist van zijn kaliber.

marius-beets
Marius Beets, die zijn partituren is vergeten, probeert ze via Rob van Bavel binnen te halen op zijn iPad.

JAZZXPRESS-GELUID

Nadat ook de aanwezige eigenaar van het label Daybreak Records, waarop Dexternity is uitgebracht, Fred Dubiez, is bedankt zet Ineke in met Boston Bernie, een nummer dat wat weg heeft van All The Things You Are. Hier klinkt overduidelijk het JazzXpress-geluid: tijdloze hardbop in een eigenwijs sausje. Gordon heeft de nummers die vanavond worden gespeeld zonder trompettist uitgevoerd, de taak aan de arrangeurs om de composities geschikt te maken. Ze zijn er uitstekend in geslaagd, met respect voor de originele uitvoeringen door Dexter Gordon. Zowel op cd als in de concertzaal.

ROBIN ARENDS
beeld GEMMA VAN DER HEYDEN

Eric Ineke JazzXpress cd-presentatie ‘Dexternity’
Artishock Soest, 17 september ‘16

 Eric Ineke – slagwerk
Gidon Nunes Vaz – trompet (tijdens cd-presentatie)
Rik Mol – trompet (op cd)
Sjoerd Dijkhuizen – tenor- en sopraansaxofoon
Rob van Bavel – piano
Marius Beets – contrabas

 www.ericineke.com

www.challengerecords.com

Previous

Pitch Plot bedient met ‘Big Eyebrow’ breed publiek

Next

Wolfert Brederode’s ‘Black Ice’: teer en helaas niet meer

Lees ook