De Amerikaanse basgitarist Reggie Washington heeft een enorme bewondering voor zijn landgenoot, gitarist Jef Lee Johnson die zichzelf Rainbow Crow noemde. Washington ontmoette Johnson in 1986, toen hij speelde in The Decoding Society van slagwerker Ronald Shannon Jackson. In 2002 vroeg Jef Lee Johnson hem als bandlid in zijn News From The Jungle, waarop Washington hem op zijn beurt in 2010  uitnodigde voor de band Music Of The Phrase en een jaar later in Dream Team.

Reggie-Washington_400In januari 2013 overleed Jef Lee Johnson. Reggie Washington besloot een eerbetoon te brengen aan de in zijn ogen grootste gitarist van diens tijd. Het werd de cd Rainbow Shadow, die zojuist uitkwam. Het is Washingtons derde cd bij het Belgische Jammin’ Colors en het is niet de minste. De basgitarist speelt met een kwartet dat naast hemzelf bestaat uit gitarist Marvin Sewell, slagwerker Patrick Dorcean en draaitafelspecialist DJ Grazzhoppa. Verder doet een groot aantal gasten mee.

Rainbow Shadow is een mooie cd geworden, die een doorsnee beeld geeft van Jef Lee Johnson. Zijn ‘plaatsvervanger’ Marvin Sewell slaagt erin om de gitaristische kwaliteiten van de overledene behoorlijk uit te diepen. Johnson die bij leven speelde met onder andere Jamaaladeen Tacuma, McCoy Tyner, Stanley Clarke en de voornoemde Ronald Shannon Jackson, struinde ook het terrein van popmuziek af. Zo was hij te horen met onder andere Al Jarreau, Erykah Badu, Sister Sledge, Roberta Flack en Billy Joel.

Funk voert op Rainbow Shadow de boventoon, die leider/bassist Reggie Washington strak in de hand houdt en daardoor nergens op een vervelende manier gaat overheersen. De veertien stukken op het album kennen door deze aanpak een fikse verscheidenheid. Waarbij ook nog eens is zorg gedragen voor een meer dan verantwoorde spreiding van soli en inzet van instrumenten. En dat zorgt er dan weer voor dat Rainbow Shadow geen bassistenalbum is geworden, noch een waarbij de gitaar de lakens uitdeelt.

Het album is een eerbiedig en waardig eindproduct geworden. Het concept waarvoor Reggie Washington koos doet ook eer aan de multi-instrumentalist Jef Lee Johnson. Want naast gitaren bespeelde hij ook basgitaar, toetsen, saxofoons en drums. Bovendien was hij een opvallende zanger die met zijn stem binnen allerlei stijlen paste.

Daardoor kon het niet uitblijven dat Rainbow Shadow ook vocale passages bevat. Op een enkele uitzondering na detoneren ze met de instrumentale sterkte van het album. Waarbij dient aangetekend dat de funk die Reggie Washington en zijn groep vertegenwoordigen, die aalgladde Amerikaanse stemintermezzo’s noodzakelijk maakt. Je moet toch authentiek blijven, niet dan?

 

RINUS VAN DER HEIJDEN

 

Reggie Washington – Rainbow Shadow
Jammin’ Colors (Stefany Calembert, Brussel)
www.jammincolors.com
www.reggiewashington-official.com

Reggie Washington – basgitaren en zang
Marvin Sewell – gitaren
Patrick Dorcean – slagwerk en percussie
DJ Grazzhoppa – draaitafels en samples

Previous

K Trio beeldt wind uit als afwijkend pianotrio

Next

Magistrale film ‘Amy’ is verpletterend

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook