Het op IJsland opgerichte K Trio kent een internationale bezetting. Pianist Kristján Martinsson is IJslander, contrabassist Pat Cleaver heeft wortels in zowel Engeland als Frankrijk en slagwerker Andris Buikis komt van Letland. Samen vormen zij een pianotrio, maar hun afkomst is er waarschijnlijk de oorzaak van, dat het etiket ‘traditioneel’ zeker niet op deze muziekvorm hecht. Temeer ook niet, omdat de pianist ook dwarsfluit speelt, de contrabassist trombone en de slagwerker melodica.

ktrio_400Op Vindstig, het derde album dat TryTone uitbrengt van het K Trio – dat overigens al enige tijd in Amsterdam huist – word je als luisteraar meegetroond in een voertuig, dat je 48 minuten over een uiterst hobbelige weg door het muziekland voert. De muziek springt alle kanten uit: ritmische- en tempowisselingen zijn daar de belangrijkste oorzaak van. Maar ook de onderlinge verhoudingen tussen de musici tellen daarbij mee. De piano is geen aangever, de contrabas durft glashard tegen de verrichtingen erop in te strijken, het slagwerk is even goed een solo-instrument als de andere twee. Maar kan binnen het K Trio even ontregelend tekeer gaan als piano en contrabas. Klein gespeelde figuren zijn even belangrijk als breed neergelegde vrije improvisaties. Waarmee de speelsheid in muziekopvatting van de drie musici nadrukkelijk wordt onderstreept.

Mocht de saaiheid van een traditioneel pianotrio al kunnen doorsijpelen in het spelconcept van het K Trio, dan wordt dat voorkomen doordat op onverwachte plekken fluit, trombone en melodica opduiken. Ze worden sporadisch ingezet, maar zetten toefjes slagroom op de suitedelen.

De IJslandse taal kent maar liefst 250 woorden voor het begrip ‘wind’. Het K Trio koos er dertien van uit, gaf er titels aan en bracht ze onder in een suite. Dat wil niet zeggen dat je in de dertien delen steeds de wind hoort meewaaien, wel dat het onberekenbare dat de wind kent, ook op Vindstig is terug te horen. Dat maakt dat er uiterst gevarieerde muziek is neergelegd, van diverse windsterktes en ook uit verschillende windrichtingen. Elke keer beluisteren, levert je steeds weer nieuwe mozaïekjes op.

Vindstig huist in een opvallende verpakking. Een doorzichtig papieren zakje vormt de hoes. De cd ligt er los in, tussen tien zwart-wit tekeningen, uitgevoerd in krijt van kunstenares Helga Paley. Het is fraai en kunstzinnig, maar komt de duidelijkheid niet ten goede. De titels van de stukken bijvoorbeeld zijn niet te lezen. En doordat deze recensie adviseert de cd met enige regelmaat te draaien, zal al snel moeten worden uitgekeken naar een nieuwe hoes.

 

RINUS VAN DER HEIJDEN

 

K Trio – Vindstig
TryTone
www.ktrio.info
www.trytone.org
www.toondist.nl

Kristján Martinsson – piano en dwarsfluit
Pat Cleaver – contrabas en trombone
Andris Buikis – slagwerk en melodica

Previous

Spotify playlist Karsu

Next

Reggie Washingtons ode aan gitarist Jef Lee Johnson

1 comment

  1. Het optreden een tijdje geleden bezocht met een goede vriendin, super leuk! Mooi om te zien dat iedereen in de klanken opgaat en dat iedereen een ander gevoel en verhaal vormt bij de muziek. Kortom, een aanrader 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook