Maar liefst vijftien stukken op de cd ‘Washwishni’ krijg je voorgeschoteld om kennis te kunnen maken met de Libanese zangeres Rima Khcheich. Deze kennismaking geldt uiteraard voor degenen die niet wisten dat Rima Khcheich al sinds 2001 actief is in Nederland en hier – net als in haar vaderland – het ene succes na het andere aaneen rijgt. Zij het in Nederland in beperkte kring.

Het begon in november 2001, toen het Yuri Honing Trio aantrad op de Music Meeting in Nijmegen en voor dat concert onder andere Rima Khcheich had uitgenodigd. De cd die daarvan werd uitgebracht, behoort zonder meer tot de mooiste wapenfeiten op het blazoen van de tenorsaxofonist. Na dit gedenkwaardige optreden was het vooral Tony Overwater – contrabassist in voornoemd trio – die contact met de Libanese bleef houden en vaak met haar ging optreden.

Het kon daarom niet uitblijven van Tony Overwater op Washwishni wederom een belangrijke plaats inneemt. Hij behoort niet alleen tot het ensemble dat Rima Khcheich begeleidt, hij zorgt ook voor een aantal arrangementen. Hetgeen Maarten Ornstein en Maarten van der Grinten overigens even overtuigend doen. Dat is een prachtige keuze geweest, want de uiteenlopende visies van deze drie Nederlandse musici contrasteren rijk met de teksten van Rabin Mroué, Fouad Abdel Majeed en Ethel Adnan. Het feit dat twee totaal verschillende muziekculturen hier zijn samengebracht, is niet nieuw binnen het onmetelijke spectrum van de jazz. Maar dat ze elk hun eigen identiteit behouden en toch op een organische wijze mengen, is dé grote verdienste van eenieder die aan dit album heeft meegewerkt.

De stem van Rima Khcheich is loepzuiver en overtuigend in een overrijpe melodievoering. De Arabische muziekcultuur – met haar andere onderverdeling van de toonladder door een afwijkend systeem van kwartnoten – zou danig kunnen botsen met de westerse octaafvorm. Daar is hier geen sprake van: de zangeres blijft haar eigen uitdrukkingsvorm trouw en smeedt een volstrekt naturelle symbiose tussen twee culturen. Waarbij onmiddellijk moet worden opgemerkt dat dit omgekeerd ook gebeurt: met name de aanwezigheid van het Dudok String Quartet biedt hier de helpende hand. Echter ook de zingende klarinetten van Maarten Ornstein en het nadrukkelijke baswerk van Tony Overwater, zoals is te beluisteren in Ma Fik T’oud en ‘Omar El Khayyam.

Twee zaken dienen nog te worden opgemerkt: de ijzersterke rol van gastspeler Angelo Verploegen op trompet en flugelhorn. En de opname van de compositie Wa’ti Assir. Dit laatste zegt waarschijnlijk velen niets. Het is echter de Arabische vertaling van de Cole Porter-compositie My Heart Belongs To Daddy. Die vele jaren geleden een even afwijkende behandeling kreeg als nu op Washwishni, maar toen door zangeres Eartha Kitt.

RINUS VAN DER HEIJDEN

Rima Khcheich – Washwishni
Jazz in Motion Records/Challenge Records International

Rima Khcheich – zang
Maarten Ornstein – klarinetten
Tony Overwater – contrabas en violone
Ruven Ruppik – percussie en effecten
Angelo Verploegen – trompet en flugelhorn

Dudok Strijkkwartet
Judith van Driel – viool
Marleen Wester – viool
Lotte de Vries – altviool
David Faber – cello

www.rimakhcheich.com
www.challengerecords.com

Previous

Kristina Fuchs c.s. en de kracht van scheurend papier

Next

MuziekPodium Zeeland is weer uit de as herrezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook